第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

高三任务型阅读复习专题

来源:用户分享 时间:2025/11/14 8:39:17 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

一、高中英语任务型阅读

1.Read the following passage. Fill in each blank with a proper sentence given in the box. Each sentence can be used only once. Note that there are two more sentences than you need.

Meal kits(餐具)cut food waste but packaging is a problem

Home delivery meal kits can slash(大幅消减)food waste by more than two-thirds, but suppliers need to switch to reusable packaging to make them environmentally friendly.

________ That means leftovers are minimized. But while the delivery services score well on reducing food waste, buying the same ingredients from the supermarket almost always saves energy overall simply because meal kits use so much single-use packaging. The good news is that if you have meals that are tailored for consumption, people won't over-buy and you have less food waste. You fine-tune the portions to what people will actually eat.

Beyond the cost of the waste itself, thrown-away food generates methane(甲烷)that contributes to climate change. ________ A 2018 report from the Boston Consulting Group found that the waste was set to soar by a third by 2030 when global food waste was estimated to reach 2.1 bn tonnes.

Meal kits can reduce transport emissions if they mean people take fewer trips to the supermarket. If people only went to buy goods that are unlikely to decay such as soap and toilet paper, they might only have to visit the supermarket once every couple of months. That delivery truck can carry meals for you and dozens of neighbors. ________

The study found that even if delivered meal kits reduced food waste to zero, they would still use up more energy overall than buying the same food from the supermarket unless the energy used for the meal kit packaging was cut by a fifth. ________ All the environmental benefits are lost. But if the packaging can be reused, you can get some benefits. A. However, meal kits are likely heading for the mainstream. B. If it's single-use and thrown away, the packaging is a killer.

C. In that case, you might replace dozens of car trips with one truck trip.

D. Meal knits arrive on your doorstep by truck filled with every ingredient you need. E. Tailor-made meal kits save waste by providing precise quantities of fresh ingredients. F. If food waste was a country, it would rank third in emissions behind the US and China. 【答案】 E;F;C;B

【解析】【分析】本文是一篇说明文。套餐可以减少食物浪费,但包装是个问题。家庭送餐包可以减少超过三分之二的食物浪费,但供应商需要改用可重复使用的包装,使其更加环保。

(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“ That means leftovers are minimized. ”这意味着剩菜要尽量减少。承接下文,E.Tailor-made meal kits save waste by providing precise quantities of fresh ingredients.“特制的餐盒提供精确数量的新鲜食材,节省浪费。”切题。下文中的that指该项的内容。故选E。

(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“ A 2018 report from the Boston Consulting Group found that the waste was set to soar by a third by 2030 when global

food waste was estimated to reach 2.1 bn tonnes. ”\波士顿咨询集团2018年的一份报告发现,到2030年,全球食品浪费预计将达到21亿吨,预计垃圾将飙升三分之一。承接下文,F.If food waste was a country, it would rank third in emissions behind the US and China.“如果食品浪费是一个国家,它的排放量将排在美国和中国之后,位列第三。”切题。故选F。 (3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“ That delivery truck can carry meals for you and dozens of neighbors. ”那辆送货卡车可以为你和几十个邻居送饭。承接上文,C.In that case, you might replace dozens of car trips with one truck trip.“在这种情况下,你可以用一次卡车旅行来代替几十次汽车旅行。”切题。故选C。

(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“ All the environmental benefits are lost. But if the packaging can be reused, you can get some benefits. ”所有的环境效益都丧失了。但是如果包装可以重复使用,您可以获得一些好处。承接下文,B.If it's single-use and thrown away, the packaging is a killer.“如果一次性使用并被丢弃,包装就是一个杀手。”切题。故选B。

【点评】本题要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。

2.阅读下列短文,按照要求用英文回答问题。

I was in the country, Vietnam, from 1970 to 1971. I was a nineteen-year-old soldier. Six months after my arrival, I stepped on a land mine and lost my right foot. Although it was a painful experience, I also felt great relief and happiness. I knew it meant my plane ticket home. So I had mixed feelings after the accident.

Back in the US, I was fitted with an artificial leg and I threw away my uniform and my Purple Heart. They had no value to me. They reminded me of what I wasn't proud of and I had one constant reminder: one artificial leg.

Twenty-six years later, I participated in a bicycle race in Vietnam, which was designed for Americans and veterans (老兵) and civilians of Vietnam. In the race I formed a connection with Tran, a veteran of the former North Vietnam. Like me, Tran had also lost his leg due to a mine. But unlike me, he had also lost some family members in the Americans' bombing. He said he used to be filled with hate for Americans.

One day, I heard that he had slipped in the race by accident, and that his leg was hurting him. I offered him some medicine to ease his pain. He gave me a \And that was enough. We had a special connection. Although language was an obstacle to our communication, it didn't hinder us from conveying our friendship. In the race, we found that we could relax and enjoy each other's company, even without words.

During the race, I found his prosthesis (假肢) was not good, so I considered arranging a new prosthesis for him after returning home. And I invited him to visit my country. Joyfully, he agreed. When I returned home, I talked with my friend Jim, who owned the company where my prosthesis was made. I told him about Tran and why he should have a new prosthesis. Jim agreed.

Later, Tran travelled to my country. We got Tran a new prosthetic leg. I was happy to give something to him—and in a way, to his country. At my daughters' school, he talked about forgiveness. Despite their country's loss, he found the place in his heart to forgive.

He is my friend, and I am happy that now our friendship will continue for the rest of our life. (1)Why did the author have mixed feelings after the accident? (no more than 10 words) (2)What does the underlined word in Paragraph 4 mean? (only 1 word) (3)What did the author's friend, Jim, agree to do? (no more than 10 words) (4)What was the change of Tran's feelings to Americans? (no more than 10 words) (5)Why does the author say he and Tran will be friends for the rest of their life? Please give reasons in your own words. (no more than 20 words)

【答案】 (1)Because although he was injured, he could returned home. (2)Prevent.

(3)To make a new prosthesis for Tran for free. (4)He turned hate to forgiveness. (5)Open.

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者去越南参加自行车比赛时,遇到了和他遭遇相似的越南老兵,他们心意相通,成为了朋友。作者回国后邀请Tran来美国并送给他新的假肢,他很感动,告诉作者他原谅了美国对他的伤害,作者觉得他们的友谊可以永远保持下去。

(1)考查细节理解。根据第一段中的“Although it was a painful experience, I also felt great relief and happiness. I knew it meant my plane ticket home. So I had mixed feelings after the accident.”可知,作者虽然腿受了伤,但这意味着他可以回家,所以他的心情即痛苦又开心。故本题答案为:Because although he was injured, he could return home.

(2)考查词义猜测。根据第四段中的“Although language was an obstacle to our communication, it didn't hinder us from conveying our friendship.”可知,尽管语言是他们交流的障碍,但这并不……他们传达友情。前后句为转折关系,故推测划线词的意思是“阻止”。故本题答案为:Prevent。

(3)考查细节理解。根据第五段中的“so I considered arranging a new prosthesis for him after returning home…When I returned home, I talked with my friend Jim, who owned the company where my prosthesis was made. I told him about Tran and why he should have a new prosthesis.”可知,作者回到美国后把想送给Tran新假肢的事情给朋友Jim说了,Jim对此想法表示赞同。故本题答案为:To make a new prosthesis for Tran for free.

(4)考查细节理解。根据第三段中的“He said he used to be filled with hate for Americans.和倒数第二段的At my daughters' school, he talked about forgiveness.”可知,Tran对美国的态度由恨变为原谅。故本题答案为:He turned hate to forgiveness.

(5)考查推理判断。根据第四段中的“We had a special connection. Although language was an obstacle to our communication, it didn't hinder us from conveying our friendship. In the race, we found that we could relax and enjoy each other's company, even without words.”;以及倒数第二段中的“I was happy to give something to him—and in a way, to his country. At my daughters' school, he talked about forgiveness. Despite their country's loss, he found the place in

his heart to forgive.”可推测,作者认为他们之间的友谊可以继续延续下去是因为他们虽然语言不同却能正真理解对方,而且Tran也放下了对美国的仇恨。故本题答案可以围绕这方面展开。

【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生准确掌握细节信息。并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而写出正确答案。

3.阅读短文,并按照题目要求用英语回答问题。

Yellow Robot deliver snacks to your home

A robot makes its way back to a supermarket after making a delivery during a demonstration in Beijing.

Along a street on the outer edges of Beijing, a yellow and black cube about the size of a small washing machine moves leisurely to its destination. This “little yellow horse” is a delivery robot, transporting daily essentials like drinks, fruit and snacks from the local store to the residents. Equipped with GPS system, cameras and radar, the robot is seen by its creator as the future of logistics(物流) in China.

“The weak point is that it can't deliver directly to the door like a human.” said one customer, who does not live on the ground floor. “But it is still quite practical. The robot delivers relatively quickly.”

The robot takes off for Chinese customers' love of cashless payments and smartphone shopping. China is the world's biggest online shopping market with more than half of its population making at least one smartphone purchase per month, according to professional services firm PricewaterhouseCoopers. Whether buying electronics, toilet paper or clothes, Chinese customers are used to simply tapping a button on their smartphone and getting a home delivery.

To get a delivery via the “little yellow horse”, customers select the desired products, tap in the address and pay via their phone. Then, the supermarket staff place the items in the robot. Liu Zhiyong, founder and CEO of Zhen Robotics, which manufactures the robot, sees a bright future for his creation. “At the moment, there are 100 million packages delivered every day in China. It will be one billion in the future,” Liu said. “ There will not be enough humans to make the deliveries. We need more and more robots to fill this gap and reduce costs.” These costs are especially high in the last kilometer of a delivery.

(1)What is the yellow robot equipped with? (no more than 8 words) (2)What is the weak point of the yellow robot? (no more than 12 words) (3)Why is the robot popular with Chinese people? (no more than 12 words)

(4)What does the underlined word “manufactures” mean in the passage? (no more than 1 words)

(5)What do you think of the invention of the yellow robot? Why? (no more than 20words) 【答案】 (1)GPS system, cameras and radar. (2)It can't deliver directly to the door like a human.

(3)Because of Chinese customers' love of cashless payments and smartphone

shopping./Because Chinese customers love cashless payments and smartphone shopping. (4)Invents; Creates; Produces;(形式不对减一分)

(5)It is very helpful. Because the robot can replace humans to make the delivers and the robot can reduce costs.

【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了黄色的快递机器人以及它的市场前景。 (1)考查信息提升能力。根据第二段中的“Equipped with GPS system, cameras and radar, the robot is seen by its creator as the future of logistics(物流) in China.”可知黄色的机器人装备有GPS系统,摄像头和雷达,所以填GPS system, cameras and radar。

(2)考查信息提升能力。根据第三段中的“‘The weak point is that it can't deliver directly to the door like a human.’said one customer, who does not live on the ground floor.”可知黄色机器人的缺点是它不能像人一样直接送货上门,所以填It can't deliver directly to the door like a human。

(3)考查信息提升能力。根据第四段中的“The robot takes off for Chinese customers' love of cashless payments and smartphone shopping.”可知机器人在中国很受欢迎是因为中国消费者喜欢无现金支付和智能手机购物,所以填Because of Chinese customers' love of cashless payments and smartphone shopping./Because Chinese customers love cashless payments and smartphone shopping。

(4)考查信息提升能力。上文“Liu Zhiyong, founder and CEO of Zhen Robotics”甄机器人创始人兼CEO刘志勇,由此推断出下文which manufactures the robot, sees a bright future for his creation.的意思是他制造了这款机器人,看到了他的创造的光明前景。manufacture意思是发明创造,这里含有一个定语从句,Liu Zhiyong是先行词,关系词替代先行词,定语从句中,主语是第三人称单数,谓语动词需要用单数,所以填Invents; Creates; Produces。 (5)考查信息提升能力。题干询问你觉得黄色机器人的发明怎么样?为什么?同学们根据自己的想法,自由作答。

【点评】本题涉及考查信息提升能力,要求考生准确掌握所给材料,根据上下文的逻辑关系,结合相关的语法知识和词汇知识,做出正确答案。

4.根据短文内容,从短文后的7个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Social Phobia

It is natural to feel nervous, or shy in front of others at times. Most people manage to get through these moments when they need to. ________ It's probably more than shyness. It may build up into a powerful fear. As a result, people feel uncomfortable participating in everyday social activities. This is called social phobia (also called social anxiety).

________ It prevents them from chatting with friends in the lunch time, joining an after-school club, or going to a party. Sometimes, they even feel too nervous to ask a question in class or go to a teacher for help. Social phobia not only prevents people from trying new things. It also prevents them from making the normal, everyday mistakes that may help people improve their skills even further

It is really sad, isn't it? But the good news is that people with social phobia can learn to manage

搜索更多关于: 高三任务型阅读复习专题 的文档
高三任务型阅读复习专题.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c0qflg923uh036aw5tvxo0daes3y30z00x6c_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top