第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

【小初高学习]2018年高考英语 阅读理解技法点拨 3.主旨大意

来源:用户分享 时间:2025/11/21 23:11:47 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

教育精品学习资源

阅读理解技法点拨 3.主旨大意

【示例】

A Using a computer or smartphone at night can cause us to pile on the pounds,new research has revealed. The study found a link between blue light exposure (blue light is produced by smartphones and computers) and increased hunger.It found that exposure to blue light increases hunger levels for several hours and even increases hunger levels after eating a meal.Blue light exposure has also already been shown to cause decreased sleepiness in the evening,increasing the risk of sleeplessness.

The leading researcher , Ivy Cheung , from Northwestern

University in Chicago,said, “A single three-hour exposure to blueenriched light in the evening greatly affected hunger and metabolism (新陈代谢).These results are important because they suggest that controlling environmental light exposure for humans may represent a novel approach of influencing food intake patterns and metabolism.”

The study group consisted of 10 healthy adults with regular sleep and eating schedules.They completed a fourd-ay trial under dim (昏暗的) light conditions,which involved exposure to less than 20 lux (勒克斯,照明单位) during 16 hours awake and less than 3 lux during eight hours of sleep.On the third day they were exposed to three hours of 260 lux,blue-enriched light starting 10.5 hours after waking up,and the effects were compared with dim light exposure.

Ivy Cheung said more research is needed to determine the functions involved in the relationship between light exposure,hunger and metabolism. 教育精品学习资源

教育精品学习资源

1.What is Paragraph 2 mainly about? A.How blue light exposure affects hunger. B.Why blue light exposure influences sleepiness.

C.What is the link between blue light exposure,hunger and sleepiness. D.Who has found the effects of blue light exposure on hunger and sleepiness. 2.The underlined word “novel” in the third paragraph probably means “ ”.A.unusual B.unforgettable C.temporary D.controversial

3.What can we learn from the passage?

A.Blue light exposure can make us lose weight at night. B.Blue light exposure has no effect on sleeplessness. C.The researchers drew their conclusion by comparison.

D.Ivy Cheung has found the relationship between light exposure and hunger. 4.Where would you be most likely to find the passage? A.On a notice board. B.In a health magazine. C.On a business website. D.In a college newspaper.

教育精品学习资源

教育精品学习资源

【解析】

本文是一篇说明文,属于科普类短文阅读。文章介绍了一个科学试验的结果,晚上用智能手机和电脑会让人长胖。因为智能手机和电脑所产生的蓝色光会增加人的饥饿感和失眠的情况。

1.解析:选 C。段落大意题。研究发现蓝色光照射(智能手机 和电脑所产生的蓝色光)会增加人的饥饿和失眠的情况。与 C 选项 的意思一致。故选 C。

2.解析:选 A。词义推测题。该词所在的句子的意思是:这 些结果表明,人为地控制周围的光照可能代表食物摄入量模式和对

代 谢 有 影 响 的 一 种 新 方 法 。 unusual“ 不 同 寻 常 的 ” ;unforgettable“难忘的”;temporary“暂时的”;controversial“有争议的”。

3.解析:选 C。推理判断题。根据倒数第二段的试验内容和

教育精品学习资源

【小初高学习]2018年高考英语 阅读理解技法点拨 3.主旨大意.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c010vv79oad9bpag891bi6tck19hq4z003ff_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top