广东省联考联盟2019-2020第一学期质量检测
高二·英语试卷
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡相应的位置上。 2.全部答案在答题卡上完成,答在本试卷上无效。 3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分 阅读理解(共两节,满分45分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
This month we have several new releases for you! Whether you’re looking for a romantic novel, an adventurous novel, a new series from a favorite author or a sports-focused story, you won’t have to look very far to find what you’re looking for. So? What are you waiting for? Get reading!
Surviving Adam Meade by Shannon Klare
Seventeen-year-old Claire Collins has a plan: get into college and leave North Carolina behind. But she doesn’t know how to get rid of the local football star- Adam Meade, who she can’t even avoid (despite many efforts), because Claire’s dad is the high school football coach.
Seventeen-year-old Adam Meade never fails. He always gets what he wants... until he meets Claire, the new girl who makes him upset and confused. But there’s something about her that he just can’t resist...
How to Breathe Underwater by Vicky Skinner
Kate’s father has been pressuring her to be perfect for her whole life, pushing her to be the best swimmer she can be. But when Kate finds her dad cheating on her mom, Kate’s perfect world comes crashing down, and Kate is forced to leave home and the swim team. As the pressures of love, family, and success press down on her, can Kate keep her head above water?
Google It! A History of Google by Anna Crowley Redding
Larry Page and Sergey Brin started out as two Stanford college students with a wild idea. They were going to organize the world’s information. So they created one of the most influential companies in the world. The word “google” has even entered our vocabulary as a verb. Now, find out the true history of Google- from its beginnings through its revolution to a brief glimpse of where they might take us next.
The Soul Keepers by Devon Taylor
Rhett always thought that death was the end of everything. But after he dies, he discovers it’s only the beginning. He awakens in the afterlife and is employed to make a voyage to ferry the souls of the dead. To where exactly, no one knows. But they must protect them from evil soul-eating monsters (怪物). Rhett and his new friends have a hard enough time fighting back the monsters.
1. Who wrote a romantic story between teenagers? A. Shannon Klare. C. Devon Taylor.
2. Why does Kate’s perfect world crash down? A. Her pressure in school and swim team. C. Her father’s high expectations.
B. Her father’s cheating on her mother. D. Her bad relationship with her father. B. Vicky Skinner. D. Anna Crowley Redding.
3. Which novel would you like to read if you are interested in thrillers? A. The Soul Keepers.
C. How to Breathe Underwater. 【答案】1. A 2. B 3. A 【解析】
这是一篇说明文。主要介绍了四本不同题材类型的书籍信息,分别是Surviving Adam Meade by Shannon Klare、How to Breathe Underwater by Vicky Skinner、Google It! A History of Google by Anna Crowley Redding以及The Soul Keepers by Devon Taylor。 【1题详解】
细节理解题。根据Surviving Adam Meade by Shannon Klare部分中He always gets what he wants... until he meets Claire, the new girl who makes him upset and confused. But there’s something about her that he just can’t resist...可知他总是得到他想要的…直到他遇到Claire,那个让他心烦意乱的新女孩。但她身上有种他无法抗拒的东西……由此可知,Shannon Klare写了一个青少年之间的浪漫故事。故选A。 【2题详解】
细节理解题。根据How to Breathe Underwater by Vicky Skinner部分中But when Kate finds her dad cheating on her mom, Kate’s perfect world comes crashing down, and Kate is forced to leave home and the swim team. 可知但Kate的完美世界就崩溃了,Kate被迫离开家和游泳队。Kate是当Kate发现她爸爸对她妈妈不忠,由此可知,
B. Surviving Adam Meade. D. Google It! A history of Google.
父亲对她母亲不忠,使得Kate的完美世界崩溃了。故选B。 【3题详解】
推理判断题。根据The Soul Keepers by Devon Taylor部分中He awakens in the afterlife and is employed to make a voyage to ferry the souls of the dead. To where exactly, no one knows. But they must protect them from evil soul-eating monsters. Rhett and his new friends have a hard enough time fighting back the monsters.可知他在来生中醒来,被雇来做一次运送死者灵魂的航行。具体到哪里,没有人知道。但他们必须保护他们远离邪恶的吃灵魂的怪物。 Rhett和他的新朋友们在与怪兽搏斗时已经够辛苦的了。由此可推知The Soul Keepers是一部惊悚小说,如果你对惊悚小说感兴趣,你可以读The Soul Keepers。故选A。
B
I must have looked deep in thought, or as deep in thought as an 11-year-old man can, when my grandmother glanced up from her weeding to ask, \
\want to be a doctor like my parents and I want to help children in Africa.\
I immediately knew I had confided in the right person when a knowing smile broke across her face. \course! You can do anything you want to do!\my passions.
14 years later, I was well ready to take hold of my first dream: becoming an Olympic champion. The Olympics in 1994 were in my home country, Norway. As I entered the Olympic stadium, I wasn't the best athlete, and many had doubts about my ability to perform well. But I had something special working for me. I had a woman in the first row who believed in me following my passions just as much as I did. For the first time ever, my grandmother was going to see me skate.
It happened. Breaking a world record I won the gold.
As I stood on the podium(领奖台) that I had dreamed about my entire life, a curious question popped into my head. Why me? Why did I win, given all the other incredible competitors out there? The reason had to be more than a grandmother who shared a belief in her grandson's dream. The question led me to only one answer: because I wanted to make a difference in the world, and with all the media attention on my success, I could.
I immediately knew what that difference had to be: hope in the lives of the children in Africa. Six months earlier, I'd been invited to Eritrea as an ambassador for Olympic Aid.
4. When the author spoke out what was on his mind, his grandmother______. A. laughed at him
B. supported him
,C. had no confidence in him D. felt quite surprised
5. The author probably realized his first dream at the age of ______. A. 20 C. 25
B. 22 D. 28
6. What will the author tell us in the part following the passage? A. His efforts in helping the African children.
B. His hard training in preparing for the next Olympics. C. His successes at other Olympic games. D. His grandmother’s attitude towards him. 7. The whole passage is mainly about ______. A. a young boy who had many dreams B. the encouragement from a grandmother
C. a sportsman who realized his first dream of helping African children D. an Olympic hero who made a difference in the world 【答案】4. B 5. C 6. A 7. B 【解析】
本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在祖母的支持下,努力追求自己的梦想,最终成为奥运会速度滑冰冠军的故事。 【4题详解】
细节理解题。根据第三段中的“And with my grandmother's support, I set out to pursue my passions”可知,在祖母的支持下,作者开始追求他的梦想,由此可知,当作者说出他的梦想时,祖母支持他,故B项正确。 【5题详解】
细节理解题。根据第一段中的“I must have looked deep in thought, or as deep in thought as an 11-year-old man can,”及第四段中的“14 years later, I was well ready to take hold of my first dream: becoming an Olympic champion.”可知,11岁时作者说出了自己的梦想,14年后,作者准备好实现他的第一个梦想——成为奥运会冠军并最终实现了,由此可知,作者在25岁时实现了他的第一个梦想,故C项正确。 【6题详解】
推理判断题。根据最后一段I immediately knew what that difference had to be: hope in the lives
of the children in Africa. Six months earlier, I'd been invited to Eritrea as an ambassador for Olympic Aid.可知我立即知道这种差异是什么:对非洲儿童生活的希望。六个月前,我被邀请到厄立特里亚担任奥运援助大使。说明下一段应该是他去帮助非洲儿童,故A项正确。 【7题详解】
主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者在祖母的支持与鼓励下,努力追求自己的梦想,最终成为奥运会速度滑冰冠军的故事,祖母的支持与鼓励对作者实现梦想起到重要作用,故这篇文章主要讲述来自祖母的鼓励。故B项正确。
C
As smog forced students to stay home, the online learning industry saw a sharp increase in consumers. During the air pollution red alert from Dec. 8 to 10 last winter, the Beijing Commission of Education ordered all kindergartens, primary schools and middle schools to suspend classes (停课). But the commission urged that, \
According to the China Education and Research Network, the number of new users of 17zuoye. com, an online homework platform, tripled (增至三倍) on Dec. 8 compared to the previous day.
Online courses companies also adopted special measures to meet students' demand for Internet learning during the red alert period. For example, New Oriental offered free online English classes for three days for school students as well as online question answering services.
Recent years have seen the popularity of online courses increase sharply in China. Massive Online Open Courses (MOOC), for example, originated in the United States but have become widespread in China since 2013. Some Chinese universities, including Tsinghua University and Peking University, have started their own MOOC platforms. \benefit from high quality educational resources and accelerated reform in many aspects of teaching,\Ministry of Education told China Daily.
8. What were the teachers required to do during the red alert period? A. Start MOOC platform. B. Reform their way of teaching. C. Guide students to learn via the Internet. D. Work at home answering phones.
9. Who offered free online courses during the red alert? A. New Oriental.
B. The Ministry of Education.
相关推荐: