第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

2020年中考英语二轮复习阅读理解基础编(1)

来源:用户分享 时间:2025/11/17 19:19:47 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

2019年中考英语阅读理解基础编(1)(含答案)

【实战训练】 A (2019中考训练题)

There are two mice. They are called Bill and Paul. They are good friends. One mouse lives in the country; the other mouse lives in the city. On a sunny day they meet in the street.

Paul: Hi, Bill! Have a look at my house in the country. I’m sure you can enjoy yourself. Bill: I’d love to. But I hear that the food is not delicious, and your house is not good. Is it so?

Paul: No, that’s not true. Go and see! Then Bill goes to the countryside with Paul.

Bill: Why do you live in a hole in the field? You should come and live in the city. You would live in a nice house made of stone. You would have better food to eat. You must come and see me at my house in the city.

Paul: Thanks! Maybe you are right. I’ll visit your house one day.

____days later Paul goes to Bill’s house in the city. The house is big and beautiful. They are sitting in the sitting-room, having a big dinner comfortably. Suddenly, there a great noise.

Bill: Run! Run! The cat is coming!

Paul: Oh, no! It’s terrible! Both the house and the food are nice, but I do not like living in the city. I enjoy living in my hole in the field, for it is nice to be poor but happy than to be rich but afraid.

1.What the relationship between Bill and Paul? A. They are friends. B. They are relatives. C. They are brothers. D. They are neighbors. 2.Where does Bill live?

A. In the hole. B. In the country. C. In the city. D. In the field.

3. What does the underlined word several mean?

1

A. Few. B. A few. C. A little. D. Many 4.Why does Paul hate living in the city? A. Because he likes to be rich. B. Because he likes to be poor.

C. Because the house in the city is big and beautiful. D. Because he enjoys happiness. 5.Which is the best title?

A. The City Mouse and the Country Mouse B. Two friends C. Two Beautiful Mice D. The Country and they City

试题分析:短文大意:被称为比尔和保罗两只老鼠是好朋友。保罗住在乡村;比尔住在城里。在一个晴朗的天,他们在街上遇见。比尔邀请保罗到城里去住。几天后保罗去了城里的比尔的房子。但他不喜欢。因为保罗觉得住在田野的洞里虽很贫穷但是快乐,而住在城市虽富有但害怕。

1.A细节理解题。根据第一段中There are two mice. They are called Bill and Paul. They are good friends.可知比尔和保罗是好朋友。所以该选A。

2.C细节理解题。根据文中Bill: Why do you live in a hole in the field? You should come and live in the city. You would live in a nice house made of stone. You would have better food to eat. You must come and see me at my house in the city.可知比尔住在城市里,所以该选C。

3.B词义猜测题。根据上文描述比尔邀请保罗去城市居住一事可知这是几天后保罗应邀去了城里的比尔的房子,所以该选B。

4.D细节理解题。根据文中I enjoy living in my hole in the field, for it is nice to be poor but happy than to be rich but afraid.可知保罗不喜欢住在城市因为住在田野的洞里虽很贫穷但是快乐,而住在城市虽富有但害怕。所以选该选D。

5.A标题归纳题。根据该文描述了一只城市老鼠和一只乡下老鼠的故事可知该选A。 【考点定位】故事类阅读。

【实战训练】 B

2

中考英语阅读理解分类练习:教育类

It is true that people with better education are usually able to get better paying jobs. In other words, they have more chances to choose a good job while people with little or no education don’t. It seems that the purpose of education is to make people get jobs. But this isn’t accepted by all people.

Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living. This was probably one of the earliest reasons of education. In fact, if education is just a way of making a living, people don’t need to spend so much time in school. People can get education for a living in a short time. Subjects like history and geography need not be taught to everyone. Even language and mathematics need not be taught in detail(详细地), either. Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.

Education is well-rounded and it is mainly for improving a man. It is not only to teach him to speak, read and write, but also to develop his creative thinking and other abilities. After that, it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of human. Education is to make a man lead a better life. Educated people are expected to be able to listen to good music, read good books, watch plays and most of all take an interest in the whole world.

I would agree that making a good living is an important reason for education, but certainly not the most important or the main reason. 【小题1】People with little education usually ____. A.spend a long time in school B.have a good chance to get a job C.spend the best years to choose jobs D.have fewer chances to get a good job

【小题2】The earliest education was probably to ______. A.make a man lead a better life B.teach a man to write and think C.make people get a way of living D.teach people to read good books

3

【小题3】The underlined word “well-rounded” in the passage means “_______” in Chinese. A.圆满的

B.崭新的 C.公平的 D.全面的

【小题4】 It is expected that educated people will be able to _____. A.accept education as a way of living B.take an interest in the whole world C.develop their abilities to make plays D.learn subjects like language and math

【小题5】The passage mainly tells us that _______. A.education should make a man improve B.people can get education in a short time C.people should be able to get better paying jobs D.all subjects are so important for a way of living

【实战训练】 C

When might you need to give blood(血) for a personality test? The answer is that you need to do so when you ask for a job.

Some people believe that your blood group hides(隐藏) no secrets. It shows the “real you”. And the owners of certain blood groups might be particularly good or bad at certain tasks(任务). This is the very reasons of why you could be asked to offer your blood group before being given a job.

The new idea was carried out first in Japan and now it has been brought over to other parts of the world. One important business company in Japan is quite special about this need:“For our office members, we must have 30 percent of group A and 15 percent of AB, 25 percent of O and 30 percent of B”.

Do you happen to know your own blood group? It seems that if you belong to blood group

4

O, you can get things done and sell the goods well. Blood group A are the thinkers, while blood group B are highly creative. And if you have problems, ask the ABs to solve them. So if you visited the Japanese company, you would find the O types out selling goods and A types keeping order in the office. 1. According to the passage, __________.

A. four types of the blood were discovered by Japan B. people of good blood might do their work very well C. know your own blood group and you could get a good job

D. more and more countries have accepted the new idea about blood groups

2. Creative persons, good salesmen, thinkers and problem solvers are the four kinds of persons needed by the Japanese company. The proportion mentioned in the passage is __________ respectively.

A. 30%, 15%, 25% and 30% B. 30%, 30%, 25% and 15% C. 30%, 25%, 30% and 15% D. 25%, 15%, 30% and 30%

3. People belonging to blood group B might be good at __________. A. sports and games B. smoothing away difficulties C. doing office work D. painting and writing

4. This passage seems to lead you to believe ____________. A. your blood group could affect your work B. blood types can never change your life

C. the idea about blood groups has little scientific basis D. personality tests are exactly correct 5. This passage is mainly about ___________. A. the origin of blood group

B. the effect of the blood group on personality C. the secrets of blood groups

D. the new skill of hiring people 参考答案1-5 DCDAB

【实战训练】 D

5

2020年中考英语二轮复习阅读理解基础编(1).doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c0ioq18sisn6h1tx45d7638ccg96mxg0070u_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top