第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

【考研必备】1996年考研英语真题及解析

来源:用户分享 时间:2025/11/9 6:50:57 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

1996年考研英语真题及解析

1 996 年全国攻读硕士学位研究生入学考试英语试题

Part ⅠCloze Test

Directions:

For each numbered blank in the following passage, there are four choices marked [A], [B], [C] and [D]. Choose the best one and mark your answer on ANSWER SHEET 1 by blackening the corresponding letter in the brackets. (10 points)

Vitamins are organic compounds necessary in small amounts in the diet for the normal growth and maintenance of life of animals, including man.

They do not provide energy, 1 do they construct or build any part of the body. They are needed for foods into energy and body maintenance. There are thirteen or more of them, and if 3 is missing a deficiency disease becomes 4 .

Vitamins are similar because they are made of the same elements—usually carbon, hydrogen, oxygen, and 5 nitrogen. They are different their6 elements are arranged differently, and each vitamin one or 7 more specific functions in the body.

8 enough vitamins is essential to life, although the body has no nutritional use for 9 vitamins. Many people, 10 , believe in being on the “safe side” and thus take extra vitamins. However, a well balanced diet will usually meet all the body’s vitamin needs. [B]so 1 .[A]either

[B]transferring 2 .[A]shifting

[B]some 3 .[A]any

[B]apparent 4 .[A]serious

[B]partially 5 .[A]mostly

[B]so that 6 .[A]in that

[B]holds 7 .[A]undertakes

[B]Getting 8 .[A]Supplying

[B]exceeding 9 .[A]exceptional

1 0.[A]nevertheless [B]therefore

[C]nor [D]never [C]altering [D]transforming [C]anything [D]something [C]severe [D]fatal [C]sometimes [D]rarely [C]such that [D]except that [C]plays [D]performs [C]Providing [D]Furnishing [C]excess [D]external [C]moreover [D]meanwhile Part ⅡReading Comprehension

Directions:

Each of the passages below is followed by some questions. For each questions there are four answers marked [A], [ B],[C]and[D]. Read the passages carefully and choose the best answer to each of the questions. Then mark your answer on ANSWER SHEET 1 by blackening the corresponding letter in the brackets with a pencil. (40 points)

Passage 1

[作者姓名]

1

2

Tight lipped elders used to say, “It’s not what you want in this world, but what you get.”

1

1996年考研英语真题及解析

Psychology teaches that you do get what you want if you know what you want and want the right things.

You can make a mental blueprint of a desire as you would make a blueprint of a house, and each of us is continually making these blueprints in the general routine of everyday living. If we intend to have friends to dinner, we plan the menu, make a shopping list, decide which food to cook first, and such planning is an essential for any type of meal to be served.

Likewise, if you want to find a job, take a sheet of paper, and write a brief account of yourself. In making a blueprint for a job, begin with yourself, for when you know exactly what you have to offer, you can intelligently plan where to sell your services.

This account of yourself is actually a sketch of your working life and should include education, experience and references. Such an account is valuable. It can be referred to in filling out standard application blanks and is extremely helpful in personal interviews. While talking to you, your could be employer is deciding whether your education, your experience, and other qualifications will pay him to employ you and your “wares” and abilities must be displayed in an orderly and reasonably connected manner.

When you have carefully prepared a blueprint of your abilities and desires, you have something tangible to sell. Then you are ready to hunt for a job. Get all the possible information about your could be job. Make inquiries as to the details regarding the job and the firm. Keep your eyes and ears open, and use your own judgment. Spend a certain amount of time each day seeking the employment you wish for, and keep in mind: Securing a job is your job now.

11. What do the elders mean when they say, “It’s not what you want in this world, but what you get.”? [A ] You’ll certainly get what you want. [B ] It’s no use dreaming. [C ] You should be dissatisfied with what you have. [D ] It’s essential to set a goal for yourself.

1 2. A blueprint made before inviting a friend to dinner is used in this passage as [A ] an illustration of how to write an application for a job [B ] an indication of how to secure a good job [C ] a guideline for job description [D ] a principle for job evaluation

1 3. According to the passage, one must write an account of himself before starting to find a job because [A ] that is the first step to please the employer [B ] that is the requirement of the employer [C ] it enables him to know when to sell his services [D ] it forces him to become clearly aware of himself 1 4. When you have carefully prepared a blueprint of your abilities and desires, you have something [A ] definite to offer [B] imaginary to provide

[D] desirable to present [C] practical to supply

Passage 2

With the start of BBC World Service Television, millions of viewers in Asia and America can now watch the Corporation’s news coverage, as well as listen to it.

And of course in Britain listeners and viewers can tune in to two BBC television channels, five BBC national radio services and dozens of local radio stations. They are brought sport, comedy, drama, music, news and current affairs, education, religion, parliamentary coverage, children’s programmes and films for an annual licence fee of

[作者姓名] 2

1

.

.

.

1996年考研英语真题及解析

£83 per household.

It is a remarkable record, stretching back over 70 years — yet the BBC’s future is now in doubt. The Corporation will survive as a publicly funded broadcasting organization, at least for the time being, but its role, its size and its programmes are now the subject of a nation wide debate in Britain.

The debate was launched by the Government, which invited anyone with an opinion of the BBC — including ordinary listeners and viewers — to say what was good or bad about the Corporation, and even whether they thought it was worth keeping. The reason for its inquiry is that the BBC’s royal charter runs out in 1996 and it must decide whether to keep the organization as it is, or to make changes.

Defenders of the Corporation — of whom there are many — are fond of quoting the American slogan “If it ain’t broke, don’t fix it.” The BBC “ain’t broke”, they say, by which they mean it is not broken (as distinct from the word ‘broke’, meaning having no money), so why bother to change it?

Yet the BBC will have to change, because the broadcasting world around it is changing. The commercial TV channels —— ITV and Channel 4 —— were required by the Thatcher Government’s Broadcasting Act to become more commercial, competing with each other for advertisers, and cutting costs and jobs. But it is the arrival of new satellite channels — funded partly by advertising and partly by viewers’subscriptions — which will bring about the biggest changes in the long term.

1 5. The world famous BBC now faces [A ] the problem of news coverage [C ] inquiries by the general public

.

[B] an uncertain prospect [D] shrinkage of audience

1 6. In the passage, which of the following about the BBC is not mentioned as the key issue? [A ] Extension of its TV service to Far East. [B ] Programmes as the subject of a nation-wide debate. [C ] Potentials for further international co-operations. [D ] Its existence as a broadcasting organization. 1 7. The BBC’s “royal charter” (Line 4, Paragraph 4) stands for [A ] the financial support from the royal family. [B ] the privileges granted by the Queen. [C ] a contract with the Queen. [D ] a unique relationship with the royal family.

1 8. The foremost reason why the BBC has to readjust itself is no other than [A ] the emergence of commercial TV channels. [B ] the enforcement of Broadcasting Act by the government. [C ] the urgent necessity to reduce costs and jobs. [D ] the challenge of new satellite channels.

Passage 3

In the last half of the nineteenth century “capital” and “labour” were enlarging and perfecting their rival organizations on modern lines. Many an old firm was replaced by a limited liability company with a bureaucracy of salaried managers. The change met the technical requirements of the new age by engaging a large professional element and prevented the decline in efficiency that so commonly spoiled the fortunes of family firms in the second and third generation after the energetic founders. It was moreover a step away from individual initiative, towards collectivism and municipal and state-owned business. The railway companies, though still private business

[作者姓名] 3

1

.

.

【考研必备】1996年考研英语真题及解析.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c1q6e85hnhy0fvam2gyzr6h1tx45dea007iw_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top