第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

最新高考英语阅读理解(人物故事)基础练习题及解析

来源:用户分享 时间:2025/11/26 10:54:58 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

最新高考英语阅读理解(人物故事)基础练习题及解析

一、高中英语阅读理解人物故事类 1.阅读理解

About 6 years ago, I was on a plane next to a woman. I was tired and wanted to take a nap. But before I could go into \ \

We got to talking and eventually it came up that I had started an organization in high school called R.A.K.E.(Random Acts of Kindness, Etc.). As I described what we did, Helga got very serious and told me that she admired me for that. She told me a story about the last time she had flown. She was on the way to Arizona because she had gotten sudden news that her dad's health was on the decline. Later her father's physician called to inform her that her dad had rather suddenly passed away. For the 3-hour plane ride, she sat in silence around strangers.

When she arrived at the airport in Arizona, she walked to the nearest wall, sat down, and cried. And here is the part I'll never forget about Helga's story. For 2 hours she sat and wept while thousands walked to and fro in the airport. Helga looked at me and said, \person stopped and asked if I was okay that day.\need each other. It was that day I realized that kindness isn't normal.

Kindness isn't normal. That has stuck with me all these years especially now. I work in schools nationwide speaking about sympathy, kindness, empathy (同理心) and love. I'm reminded all the time that, for many of us, kindness is not usually our default setting. We spend so much time worrying about our problems, our lives, our insecurities, getting to our flight so we walk by or ignore people in need of help.

So, I've made it my mission to do my part in sharing stories with students, teachers, and parents about our need for character and sympathy. I'm always be on the lookout for the little opportunities that surround me every day to do something nice. (1)What impressed the author most about Helga's story? A. Helga's anxiety over her father's sudden illness. B. Helga had no one to talk to on her flight to Arizona. C. Helga was ignored by people around her when she cried. D. Helga couldn't get over her sadness over her Father's death.

(2)Which can best explain the underlined part \ A. Usual way of doing things. B. Unexpected way to do things. C. Ignorance to people around. D. Biggest surprise to others.

(3)What can we know about the author? A. He started many clubs in high school. B. He used to be a school teacher. C. He teaches kids how to behave well. D. He is a promoter of a good cause.

(4)What can be a suitable title for the text?

A. Comforting People in Need B. Making Kindness Normal C. Ignoring Unnecessary Troubles D. Practising Kindness on the Plane 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)B

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者乘飞机时和女乘客 Helga 坐在了一起,Helga讲述了关于她的父亲死亡时,她在 Arizona 机场伤心痛苦时,旁人的态度,使得作者想在学校组织善行,让学生们用自己的善意去帮助那些需要帮助的人。

(1)考查推理判断。根据第四段中的“ And here is the part I'll never forget about Helga's story. For 2 hours she sat and wept while thousands walked to and fro in the airport. ”可知作者对Helga哭泣时来来往往的人漠不关心的态度印象深刻,受到了触动,故选C。 (2)考查词义猜测。根据第五段中的“ We spend so much time worrying about our problems, our lives, our insecurities, getting to our flight so we walk by or ignore people in need of help. ”可知,我们总是过多的关注自己,所以行善不是我们通常做事的方式,可推知选A。

(3)考查推理判断。根据第五段中的“ I work in schools nationwide speaking about sympathy, kindness, empathy (同理心) and love. ”以及最后一段中的“ I've made it my mission to do my part in sharing stories with students, teachers, and parents about our need for character and sympathy. ”可知作者是一个好的事业推广者,选D。

(4)考查主旨大意,纵观全文可知。本文通过 Helga讲述自己的经历,使得作者决定要让善行成为人们习以为常的事,注意关注生活中需要帮助的人,不冷漠以待。可知选B。 【点评】本题考点涉及推理判断,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解

I waited half an hour, set the board, and sat in the studio, reviewing my questions until the telephone lines flashed. \

\

Connie Chung was one of the only four women anchors(主播)to make it into the club of major evening network television news. For almost an hour we talked about the industry. When I asked if she ever had an instructor throughout her trials, she turned around and offered to instruct me. When I asked why she decided to do it, she simply replied, \ That afternoon I rushed home and told my mother what had happened. Without looking up, she just said \made me feel under-appreciated.

Until then I had been searching for something that I would never get—that sense of love and acceptance in a house full of negativity(消极).

I knew I needed to get rid of all the negativity in my life first, so I packed my bags and walked out of the house, thinking a risk would allow me to open myself to the world again and receive all the positive energy that I needed.

Then radio became my way of connecting with others. My ability to book high-level guests and celebrities(名人)was gradually recognized and eventually all the words of encouragement from past guests and colleagues helped me to re-build my confidence levels. \telling myself, and pushed even harder to find my next aim.

People had faith in me, so I developed faith in myself. Their positive attitudes towards themselves and towards me helped me develop my own positive attitude, leading to productive interactions with celebrities and adding to my list of instructors.

I may not have started life surrounded by positivity but I surely feel that I am surrounded by it now. It's amazing how positivity builds on itself.

(1)What was the author probably doing at the beginning of the text? A. He was preparing for a show. B. He was looking for an instructor. C. He was waiting to be interviewed. D. He was broadcasting news in the studio. (2)How did the author's mother react when told about Connie's decision? A. She felt excited. B. She didn't believe it. C. She was very grateful. D. She didn't take it seriously. (3)Why did the author leave home?

A. To broaden his view. B. To escape punishment. C. To keep away from negativity. D. To set up a home of his own. (4)What can be the best title for the text?

A. The Strength of Positivity B. My Goal in Career

C. My Ability in Management D. The Friendship Between Anchors 【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)A

【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者在主持节目过程中遇到的一些朋友和导师,他们积极乐观的态度以及对作者的信任,给作者带来了力量,从而使作者也变得更加积极主动,同时也取得了成功。

(1)考查推理判断。根据前四段中出现的\my questions\以及\asked if she ever had an instructor\等可推知,作者是在为主持一个访谈节目做准备,在这个节目中他将问Connie Chung一些问题。故选A。

(2)考查推理判断。根据第五段中的\looking up, she just said 'Good for you.'\可知,当被告知Connie的决定时,作者的妈妈对作者将接受Connie Chung指导的事情没有当回事。故选D。

(3)考查细节理解。根据第七段中的“I knew I needed to get rid of all the negativity in my life

first”可知,作者离开家是为了摆脱家庭中的消极影响。故选C。

(4)考查主旨大意。文章主要讲述了作者在主持节目过程中遇到的一些朋友和导师,他们积极乐观的态度以及对作者的信任,给作者带来了力量,让作者也变得更加积极主动,从而迈向一个接一个的目标。故选A。

【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。

3.阅读理解

Generally speaking, people like those who have a good sense of humor.

Sometimes a touch of humor might well enable us to win. Consider the case of a young friend of mine, who hit a traffic jam on his way to work shortly after receiving an ultimatum (最后通牒) about being late on the job. Although there was a good reason for Brian's being late—serious illness at home—he decided that this by-now-familiar excuse wouldn't work any longer. His boss was probably already pacing up and down preparing a dismissal speech.

Yes, the boss was, as Brian entered the office at 9:35. The place was as quiet as a locker room (更衣室): everyone was hard at work. Brian's boss came up to him. Suddenly, Brian forced a smile and stretched out his hand. %understand, became available just 35 minutes ago. Doesn't the early bird get the worm?\ The room exploded in laughter. The boss clamped off a smile and walked back to his office. Brian had saved his job, with the only tool that could win—a laugh.

Humor is a most effective, yet frequently neglected means of handling the difficult situations in our lives. It can be used for patching up differences, apologizing, saying \the other fellow to do what you want without his losing face. For some jobs, it's the only tool that can succeed. It is a way to discuss subjects so sensitive that serious dialog may start a quarrel. For example, many believe that comedians on television are doing more today for racial and religious tolerance (忍受力) than people in any other forum. (1)Brian was late for his job because ________. A. he got up late B. he was seriously ill

C. he was caught in a traffic jam D. he was busy applying for a new job (2)What can we infer about humor?

A. It is the early bird. B. It is important in our lives. C. Brian often saved his job with humor. D. It can solve racial discriminations. (3)What does the underlined phrase \ A. charge B. tried to set C. gave up D. tried to hold back (4)What can we learn from the text? A. Many people lack in a sense of humor. B. Brian was supposed to arrive at his office at 8: 30. C. It wasn't the first time that Brian came late for work. D. Humor is the most interesting way of solving problems. 【答案】 (1)C

最新高考英语阅读理解(人物故事)基础练习题及解析.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c40pf51b79l423gj8gje700kc52051d00kdx_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top