第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

2020年中考英语试题《阅读理解》汇编(含解析)

来源:用户分享 时间:2025/11/23 1:49:27 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

2020年中考英语试题《阅读理解》汇编(含解

析)

12、阅读理解 School holiday activities at the libraryActivityWhenCostWhoCartooning with Eva LeungTuesday7 June,9-11 a、m、$

3、00 to、 cover the cost of art paper and pencils5 to8-year-oldsActivityWhenCostWhoCartooning with Eva LeungWednesday8 June,9-11 a、m、$

3、00 to cover the cost of art paper and pencils9 to10-year-oldsEva Leung is famous for her cartoons published regularly in KIDStime

magazineActivityWhenCostWhoKite-makingWednesday8 June,2-4 p、m、$

3、00 to cover the cost of paper, string and other materials5 to10-year-oldsActivityWhenCostWhoKite-makingThursday9 June,2-4 p、m、$

3、00 to cover the cost of paper, string and other materials5 to10-year-olds(1)Who is this poster for?

A、Cartoonists、 B、Librarians、

第 1 页 共 1 页

C、Writers、

D、Children、(2)On which day are there two different activities?

A、Monday、 B、Tuesday、 C、Wednesday、

D、Thursday、(3)Why are there two cartooning classes on the program?

A、Because the classes are for different age groups、 B、Because more time is needed to learn cartooning C、Because there is a strict limit on numbers for each class、

D、Because some children might want to do both the classes、【答案】 (1)D(2)C(3)A

【考点】 广告布告类 【解析】 【分析】

短文大意:这篇短文是一张海报,介绍在图书馆学校进行的假日活动,包括活动内容,时间,费用和参加的人群。

(1)细节理解题。根据图表中参加的人的年龄都是5到10岁,可知是为孩子们举办的。

第 1 页 共 1 页

(2)细节理解题。根据Cartooning with Eva Leung,Wednesday8 June,9-11 a、m、和Kite-making,Wednesday8 June,2-4 p、m、可知周三有两种活动,故选C。

(3)细节理解题。根据 Cartooning with Eva Leung,5 to8-year-olds ; Cartooning with Eva Leung,9 to10-year-olds,可知是为不同年龄的孩子播放的,所以上两次课,故选A。

【点评】

考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后阅读图表的信息,从图表的信息中找出和问题相关的信息,找出问题正确答案。

13、阅读理解 People all over the world eat eggs、 Most of the eggs we eat come from hens、 Eggs are easy to cook、 They can be cooked in lots of ways such as fried or hard-boiled、 Eggs can be used with other things to make cakes and ice-cream、The fresh testPut your egg in a pan of water and use the guide below to find out how old your egg is、 What happens to the eggAge of the egg Sinks(下沉)to the bottom of the pan and stays there Sinks, but floats at an angle(角度)

Sinks, and then stands on end Floats on top or just under the surface3-6 days oldJust over1 week oldAbout2 weeks oldOver2 weeks oldEggs last a long time、 You can

第 1 页 共 1 页

keep them for about four weeks in your fridge、(1)According to Paragraph1, cakes and ice-cream are mentioned to describle ____________、

A、the birth of chickens B、the difference between them C、the use of eggs

D、the way of keeping them(2)What makes a yolk dark orange?

A、The hens food、

B、The colour of the shell、 C、The age of the egg、

D、The vitamins in the egg、(3)What does the table above show?

A、How heavy an egg can be、

B、How long to cook an egg in a pan、 C、How to make an egg sink、

D、How to check the age of an egg、【答案】 (1)C(2)A(3)D

【考点】 说明文 【解析】 【分析】

第 1 页 共 1 页

短文大意:这篇短文主要介绍怎样测试鸡蛋的时间。 (1)主旨大意题。根据 They can be cooked in lots of ways such as fried or hard-boiled、 Eggs can be used with other things to make cakes and ice-cream、 可知这段主要讲固定是鸡蛋的用途。故选C。

(2)细节理解题。根据The yolk can be pade yellow to dark orange、The colour depends on what the hen eats,可知母鸡吃的食物决定蛋黄的颜色,故选A。

(3)细节理解题。根据 Put your egg in a pan of water and use the guide below to find out how old your egg is、 可知这个图表是用来核查鸡蛋的时间。故选D。

【点评】

此题考查阅读理解。先进行审题,弄清题意。然后带着问题阅读短文,从短文的信息中找出问题的正确答案。

14、阅读理解 Every day there is less and less space on Earth for rubbish、 Yet every day we make more and more rubbish、 What can we do? We can recycle some of our rubbish、 Recycling means that the rubbish will be made into something that can be used again、 Recycling helps Earth、 And it saves space in rubbish dumps、 Half of everything that we put into landfills could be recycled instead、 In fact, most things made of paper, metal,

第 1 页 共 1 页

2020年中考英语试题《阅读理解》汇编(含解析).doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c4tdcm4s3nq5a66i6tmib55397303xo0107t_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top