重庆市2017高考英语阅读理解选编(73)
(2017高考训练)阅读理解
I sat with a friend a few weeks ago as she scrolled through photos of her college freshman daughter on her phone. She asked me, “Doesn't she look happy? She looks OK, right?” Her daughter had recently had a difficult time, which was now over, but her mother — like all mothers would — still worried, sometimes, that something might be wrong.
For generations of parents, sending children off to college meant knowing little to nothing about how their children were doing. Other than the occasional letter or call from a dorm room phone, children who had left home were mostly unseen and heard from infrequently. College kids could get into all kinds of trouble and their parents would know nothing about it until Christmas vacation or summer break. Now, of course, that's not at all how it is. Parents of college students can spend hour upon hour examining photos on Instagram or Facebook of their children. They look for hints of sadness in their eyes, the way their clothes fit, whether they're really smiling or just sort of smiling.
However, I don't think it's necessary. College is a time of intense personal growth. Pain is a necessary lesson for the emotional leap from childhood to adulthood. Mothers shouldn't be able to see photos in real time that capture their children when they're at their worst — whether because of too much alcohol or too little happiness.
The blessing of social media is the ability to connect at any time with your child, no matter where he or she may be in the world. Facebook, Instagram and the rest are keeping our helicopters flying long after they should have landed. Maybe it would be better for all of us to be a little less aware of the state of our children's lives once they leave home. Better for the children, and certainly better for the parents.
1.That friend scrolled through photos on her phone most probably because she ________.
A.was bored and wanted to kill the time
B.wanted to make sure her daughter was alright
C.wanted to help her daughter through the difficulty D.was sure something was wrong with her daughter
2.What does Paragraph 2 tell us about parents of college students in the past? A.They were often worried about their children.
B.They usually let their children do whatever they liked. C.They were usually too busy to care about their children.
D.They lacked means of knowing about their children's situation.
3.What does the writer think of children's experiencing pain at college? A.It is helpless. B.It is necessary.
C.It is nonsense. D.It should be prevented. 4.The passage is written to show that ________. A.children don't really have freedom at college
B.social media make our life much easier than before C.today's parents contact their children more frequently
D.parents shouldn't follow their children at college through social media 语篇解读:作者认为父母没必要通过社交工具实时掌握他们的孩子在大学的情况。 1.解析:选B 推理判断题。根据第一段的“Her daughter had recently had a difficult time, which was now over, but her mother — like all mothers would — still worried, sometimes, that something might be wrong.”可知,作者的那位朋友是想确认她的女儿是否一切安好。 2.解析:选D 细节理解题。根据第二段的“For generations of parents, sending children off to college meant knowing little to nothing about how their children were doing.”以及“...their parents would know nothing about it until Christmas vacation or summer break.”可知,过去的父母缺少了解他们的孩子在大学里情况的途径。 3.解析:选B 作者观点题。根据第四段的“Pain is a necessary lesson for the emotional leap from childhood to adulthood.”可知,作者认为大学生在学校里经历伤痛是必要的。 4.解析:选D 作者意图题。根据末段的“Maybe it would be better for all of us to be a little less aware of the state of our children's lives once they leave home. Better for the children, and certainly better for the parents.”可推断,作者是想通过文章表明,父母不应该实时掌握他们的孩子在大学里的情况。
阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。 China’s new buzzword, tuhao, may be in next year’s Oxford English Dictionary.
“If its influence continues, it is very likely to appear on our updated list of words, ”said Julie Kleeman, project manager with the editing team.
In Chinese, tu means uncouth and hao means rich. It has traditionally been referred to rich people who throw their
weight around in China’s rural areas. In recent years, people borrowed the term to describe those who spend money in an irrational(没道理的)manner. The word gained credence in September with the launch of Apple’s new gold-colored iPhone, an item loved by China’s rich people. The color became known as“tuhao gold. ”The word is now often used by the online community to refer to people who have the cash but lack the class to go with it.
Kleeman also mentioned two other Chinese words—dama and hukou—which may also be taken in the dictionary. Hukou means household registration in Chinese and has been widely used.
Dama, meaning middle-aged women, was first used in the Western media by the Wall Street Journal in May when thousands of Chinese women were buying up record number of gold. They were the driving force in the global gold market between April and June when the gold prices had slumped(下跌).
“We have nearly 120 Chinese-linked words now in Oxford English Dictionary, ”she said. Some of them are: Guanxi, literally meaning“connection”, is the system of
social networks and influential relationships which facilitate business and other dealings. Taikonaut is a mix of taikong, meaning outer space, and astronaut. The new words will be first uploaded on the official website before the dictionaries arrive. The online version is also renewed every three months. “It at least broke our old rules. It used to take 10 years to include a new word but now we keep the pace with the era, ”according to John Simpson.
【文章大意】在近期一档关于中国热词的栏目播出后, “tuhao”一词引起了《牛津英语词典》编著者的关注。这个中国时髦热词“tuhao(土豪)”明年有望被收入《牛津英语词典》。 1. What does“Tuhao”mean now?
A. The rich who like iPhone made of gold.
B. The people who have power in the countryside. C. The people who spend money reasonably. D. The rich who find no class to belong to.
【解析】选D。细节理解题。根据第三段的The word isnow often used by the online community to refer to peoplewho have the cash but lack the class to go with it. 可知, tuhao指的是那些有钱但是没有阶层归属的人们。 2. Why is the word“Dama”popular now? A. They bought gold in the global market. B. They are wealthy middle-aged women. C. They brought the gold prices down. D. They worked on the Wall Street.
【解析】选A。细节理解题。根据第五段的when thousands of Chinese women were buying up record number of gold. They were the driving force in the global gold market可知, 大妈一词来自于购买国际市场上黄金的人们。
3. Which word has already been in the Oxford English Dictionary? A. Tuhao. B. Taikonaut. C. Dama. D. Hukou.
【解析】选B。细节理解题。根据倒数第二段的We have nearly 120 Chinese-linked words now in Oxford English Dictionary和Taikonaut is a mix of taikong, meaning outer space, and astronaut可知选B。
4. According to John, the Oxford English Dictionary . A. updates its new version every three months B. takes 10 years to include a new word now C. speeds up its acceptance of new words
D. has its online version to collect new words
【解析】选C。推理判断题。根据最后一段的It used to take 10 years to include a new word but now we keep the pace with the era可知, 现在牛津词典收录新词的速度快了。
(2016高考训练)阅读下列材料,从每题所给的选项中选出最佳选项。 体裁:记叙文 话题:人与自然 词数:320 时间:5′
All trade in five named species of sharks is to be regulated (管制) from now on.Without a permit,the sale of their meat or fins(鳍) will be forbidden. The regulation was agreed last year at a meeting of the Convention on International
Trade in Endangered Species in Thailand.According to the rules,the whitetip (白鳍鲨),the porbeagle (鼠鲨),and three varieties of hammerhead will be protected.Besides,manta rays (比目鱼),valued for their gills (鳃)which are used in Chinese medicine,will also be protected.
The action is seen as the most important one in the 40-year history to protect these species.
“Regulating international trade in these shark and manta ray species has a great effect on their survival and is a very clear way of helping to protect sharks and our oceans,” said Secretary General John Scanlon.“The practical steps will involve issues such as limiting export levels,and identifying the fins,gills and meat that are in trade.This may seem challenging,but by working together we can do it and we will do it.”
Under the rules,all trade in these sharks and rays across 180 countries will not be allowed unless they have got their permits given by the national related organization.
As a matter of fact,trade in shark fins has already decreased greatly as a result of campaigns to raise awareness.Recently it has been reported that sales have gone down by 70%.Earlier this year the hotel giant,Hilton Worldwide stopped serving shark fins at its 96 owned and managed Asia-Pacific hotels. However,Denmark,Canada,Guyana,Japan,Iceland and Yemen have all announced they will not follow the new rules and will continue to fish for some or all of these species.Under the regulations though,they are only able to trade with other countries that are also ready to ignore the rules.
Officials point out that for such a questioned issue,the number of countries which is going to continue the trade is small.
【语篇解读】 去年在泰国的一个国际会议上,与会人员通过了保护鲨鱼和比目鱼的规定。人们需要获得许可证才能捕杀和交易鲨鱼。
1.The purpose of putting the new rules into force is to ________. A.limit people's trade in ocean animals' meat
B.protect some species of sharks against over fishing
C.let fishers know the importance of protecting sharks D.prevent big hotels from serving sharks' meat
答案 B [细节理解题。根据第一、二段内容可知,实施新规定的目的是保护五种鲨鱼和比目鱼,只有获得许可,人们才可以捕捞和贩卖这些鲨鱼。]
2.Which of the following doesn't belong to species of sharks? A.The manta ray. B.The porbeagle. C.The whitetip. D.The hammerhead.
答案 A [细节理解题。根据第二段“According to the rules,the whitetip,the porbeagle,and three varieties of hammerhead will be protected.Besides,manta rays...”可知,比目鱼不属于鲨鱼。]
3.What can be inferred from John Scanlon' s words in Paragraph Four? A.The regulation may have some negative effects on sharks.
相关推荐: