课时练1 2篇阅读+1篇完形
[学生用书P403(单独成册)] Ⅰ 阅读理解
A
(2020·大连高三双基测试)Lady Gaga’s latest film became an instant hit over the weekend, helping push theaters to an October ticket-selling record.
A Star Is Born, actor-turned-director Bradley Cooper’s remake of a Hollywood classic in the late 1930s, went beyond the previous expectations of movie analysts by roughly 30 percent.
The original production is such a great Hollywood myth that it’s no
wonder Hollywood keeps telling it. Whatever the era, the director or the headliners, it tells the story of two lovers on dramatically different paths: a famous man who’s racing to the bottom and a woman who’s soaring to the top.
Mr. Cooper does a lot right in this movie A Star Is Born, beginning with the casting of Lady Gaga, whose relaxing, naturalistic performance is the key to the movie’s force.
A post-Madonna pop artist was known for her elaborate(精心制作的) make up and costumes, which she adopted no more here.
This unmasking of Lady Gaga makes her character seem genuine or say natural, a quality that the movie is in favor of and that serves as a kind of everlasting first principle.
【解题导语】 本文是一篇说明文,主要介绍了《A Star Is Born》这部电影的相关情况。 1.What does the author think of the new movie? A.Boring. C.Ridiculous.
B.Recommendable. D.Amusing.
B 解析:观点态度题。根据第一段“Lady Gaga’s latest film became an instant hit over the weekend, helping push theaters to an October ticket-selling record.”可推知,作者认为这部新电影是值得推荐的。
2.The underlined word “soaring” in the third paragraph probably means “________”. A.rising C.running
B.singing D.shouting
A 解析:词义猜测题。根据第三段中的“different paths: a famous man who’s racing to the
bottom and a woman who’s soaring to the top”可推知,画线词意为“上升”,故选A。
3.What can we learn about the movie?
A.The remakes of the movie adopt different plots.
B.The movie tells the story of two friends on different paths.
C.Natural performance is considered as the only principle in this movie. D.The movie is more impressive than what movie analysts expected.
D 解析:细节理解题。根据第二段中的“went beyond the previous expectations of movie analysts by roughly 30 percent”可知,这部电影给人的印象比电影分析师预期的要好。
4.What is the best title for the passage? A.A Hollywood Movie—A Star Is Born
B.Lady Gaga Is on the Edge of Potential Oscar Glory C.A Latest Film of Lady Gaga Won the Oscar Award D.The Box Office of Bradley Cooper’s New Movie
A 解析:标题归纳题。根据对全文的整体理解,尤其是第一段“Lady Gaga’s latest film became an instant hit over the weekend, helping push theaters to an October ticket-selling record.”可知,这篇文章主要讲述了A Star Is Born这部影片的相关内容,故A项最适合作本文标题。
B
(2020·安徽重点中学模拟)Along with the progress of reform and opening up, the Chinese film industry has also made remarkable achievements and become in a flourishing(繁荣的) state in economic growth. It has recorded social changes in the past decades through the medium of the film. The film market of China has been much better than that of North America, becoming the largest in the world during the first season of 2019.
In the original stage of reform and opening up, old Chinese movies were rescreened and foreign movies dubbed(译制). Audiences’ enthusiasm for movies was lighted up by both these practices. In 1979, the attendance of Chinese moviegoers reached a record high of 29.3 billion. However, televisions and other entertainment activities sprang up in the late 1980s and drew many audiences away from movies when the film market faced a danger.
The employment of a socialist market economy in China in 1992 brought energy again to the film industry. With the introduction of free competition and reforms, it made an abundant recovery and experienced rapid growth. In the same period, China began to introduce overseas movies into the home market, especially those from Hollywood. Despite the argument that foreign movies occupy the space of home-made ones, Chinese movies with increasingly higher quality have
gained a firm foothold in the local market with box offices setting several new records.
The development of the Internet has added new energy to the Chinese film industry. In 2015, the powerful Internet companies, one called Tencent and another Alibaba, developed their own film aim and began to adapt popular online stories for movies. With big data, more accurate marketing skills can target specific audiences to satisfy their personal preferences. Yet the development of online cinemas may pose threats to the survival of offline ones. Now the film industry is exploring more advanced film screening technologies to provide audiences with an improved movie experience.
【解题导语】 本文是一篇说明文。随着改革开放的发展,中国电影业也取得了显著的成就,成为经济增长形势下的一道繁荣景象。中国电影业通过电影媒介记录了中国过去几十年的社会变化,并且在不断地发展、创新。
5.Which threat did the Chinese film market face in the late 1980s? A.Popularity of televisions. B.Development of online cinemas. C.A slowdown in economic growth. D.Introduction of overseas movies.
A 解析:细节理解题。由第二段中的“However, televisions and other entertainment activities sprang up in the late 1980s and drew many audiences away from movies when the film market faced a danger.”可知,中国电影业在20世纪80年代末期因电视和其他娱乐活动的突然兴起而面临威胁,故选项A正确。
6.What does the underlined word “it” in paragraph 3 refer to? A.The space of Chinese movies. B.The Chinese film industry. C.The socialist market economy.
D.The introduction of reform and opening up.
B 解析:代词指代题。由上文的“when the film market faced a danger” “The employment of a socialist market economy in China in 1992 brought energy again to the film industry.”和下文中的“China began to introduce overseas movies into the home market” “Chinese movies with increasingly higher quality have gained a firm foothold”可推知,画线词指代“the Chinese film industry”。
7.What does the author indicate in the end?
A.Online cinemas will replace traditional ones sooner. B.The film screening technology is the key to films’ success. C.The Internet is a two-edged sword for the film industry. D.Movies made by Tencent and Alibaba are most successful.
C 解析:推理判断题。综合分析最后一段中的“The development of the Internet has added new energy to the Chinese film industry.”和“Yet the development of online cinemas may pose threats to the survival of offline ones.”可知,互联网的发展对电影产业的发展有利有弊,故选C项。
8.What would be the best title for the text? A.The Ever-changing Film Market B.Popular Online Films C.Advanced Film Technologies D.Flourishing Chinese Film Industry
D 解析:标题归纳题。由文章的首句“Along with...the Chinese film industry has also made remarkable achievements and become in a flourishing(繁荣的) state in economic growth.”及全文的叙述即可概括文章主旨为中国电影业的繁荣发展,故选项D最适合作文章的标题。
Ⅱ 完形填空
(2020·辽宁五校联考)Two years ago, my friend and I were at college. With his birthday quickly __1__, he came to me with an unusual __2__: instead of receiving presents, he wanted to do some acts of kindness.
I was __3__ with such an idea. __4__ instead of taking for the birthday was really different. I asked him how he could come up with such a __5__ idea. He told me about a TED talk he had watched on generosity, which had __6__ him. So we started to __7__ creative things we could do. Our university employed some security guards to __8__ its students. They have to work __9__, keeping watch on every corner throughout the university. For the most part it’s a thankless job as most people grow __10__ to seeing the guards all around and eventually __11__ notice their presence, let alone acknowledging their efforts. How could we show them our appreciation?
We decided to make a large pot of hot __12__. We hired a car and asked the driver to take us around the campus where we knew the __13__ would be and we poured them each a cup of hot chocolate. The driver was __14__ a bit doubtful about the entire plan but after a while he was helping us __15__ the guards and our lively spirit had __16__ to him as well. We met with many __17__ and appreciative words. It was amazing to see how a __18__ act or even an intention of
相关推荐: