英语阅读理解练习题及答案及解析
一、高中英语阅读理解 1.阅读理解
To fight for the conservation of forest ecosystem, several ecologists including Daniel Janzen convinced Del Oro, an orange juice producer, to donate part of their forestland to a national park. In return, Del Oro was allowed to throw large amounts of waste in the form of orange peels (皮) on a 3-hectare piece of land within the national park at no cost. Dealing with tons of leftover peels usually involved burning them or paying to have them poured into a landfill, so the proposal was very attractive.
But a year later, another juice company challenged the deal in court, arguing that their competitor was “polluting a national park”. They ended up winning, and the deal between Del Oro and the national park fell through.
Then in 2013, while discussing possible research avenues with Timothy Treuer, Daniel Janzen mentioned the orange story. Feeling interested, Treuer decided to stop by that piece of land that had been covered with fruit waste 15 years earlier. What he found shocked him.
“While I would walk over exposed rock and dead grass in the nearby fields, I'd have to climb through undergrowth and cut paths through walls of vines (藤) in the orange peel site itself.” said Timothy Treuer.
Treuer and his team spent months picking up samples (样品), analyzing and comparing them. They found great differences between the areas covered with orange peels and those that were not. The area with orange waste had richer soil.
The effect that the orange peels had on the land is probably not that surprising to people familiar with composting (施肥), but what is really shocking is that a judge actually thought the waste of orange “mined” a national park and stopped it from going forward. Now that Timothy Treuer's study has received worldwide attention, this type of “ruining” is being seriously considered as a way of bringing forests back to life. (1)What did Del Oro usually do with orange peels?
A. Add them to fuel. B. Throw them into a national park. C. Bum or bury them. D. Make them into cakes.
(2)What can we know about the deal between Del Oro and the national park? A. It lasted 15 years. B. It was signed by Treuer. C. It was made in about 1998. D. It was broken by Del Oro. (3)What was Treuer's finding?
A. Orange peels contain much fibre. B. Orange peels can make soil richer. C. Orange peels rot away in a short time. D. Orange waste ruined the national park. (4)What is the author's attitude toward the judge mentioned in the last paragraph? A. Disapproving. B. Positive. C. Worried. D. Admirable. 【答案】(1)C (2)C (3)B
(4)A
【解析】【分析】这是一篇说明文,文章主要讲述了橘子皮对土壤的积极作用。 (1)细节理解题。根据文章第一段最后一句话Dealing with tons of leftover peels usually involved burning them or paying to have them poured into a landfill, 可知,之前处理橘子皮一般要烧掉或花钱请人掩埋掉。故答案为C。
(2)推理判断题。根据第三段Then in 2013, while discussing possible research avenues with Timothy Treuer, Daniel Janzen mentioned the orange story. Feeling interested, Treuer decided to stop by that piece of land that had been covered with fruit waste 15 years earlier.可以推断出,15年前 Del Oro与national park 达成协议,往公园里倾倒橘子皮,但一年后由于其他果汁公司的挑战终止了。故答案为C。
(3)细节理解题。根据文章第五段They found great differences between the areas covered with orange peels and those that were not. The area with orange waste had richer soil.可知,他们发现被倾倒过橘子皮的地土壤更丰富。故答案为B。
(4)推理判断题。根据文章最后一段but what is really shocking is that a judge actually thought the waste of orange “mined” a national park and slopped it from going forward.可知,这位法官认为橘子皮毁坏了公园的发展,而作者在文中最后一句话this type of “ruining” is being seriously considered as a way of bringing forests back to life.指出,研究表明,橘子皮实际上使森林恢复了生机,所以作者不赞成法官的观点。故答案为A。 【点评】阅读理解细节题解题技巧:
1)语义转换题--跳读查找法:根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。
2)生活应用题--常识理解法:在读懂文章的基础上结合一定的生活常识进行判断。 3)细节排序题--首尾定位法:根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序。
4)寻找信息题--题干定位法:寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告、公告、演出信息、航班时间表等。
2.阅读理解
The great-grandmother is learning English with the help of her family when she is at the age of 91. She hopes to use the language at next year's Olympic Games in Tokyo. Takamizawa was one of the more than 200, 00 people who requested to volunteer for Tokyo's 2020 Games. English is not required for service, but it is a useful skill for volunteers to have.
But Takamizawa had not been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, \English was banned because it was the enemy language.\
Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to learn. \one word a day' \Natsuko is Takamizawa's granddaughter and main English teacher. Natsuko sends a new English word to her grandmother's phone every day. They also often work together directly on phrases that Takamizawa will need for the Olympics. \
Olympic stadium, how can I help you?\she has learned. Natsuko explains that she wanted to give her grandmother something to enjoy. \
The EF English Proficiency Index is a measure of the level of English spoken in a country. Japan ranks 49th among countries where English is not the first language. This situation is slowly changing as younger generations welcome English. However, Takamizawa believes real change will not happen unless Japanese people become more open to the rest of the world. With around 500 days to go until the games begin, the whole Takamizawa family is ready to welcome the world to Tokyo.
(1)Why couldn't Takamizawa learn English when she was young?
A. Because English was useless. B. Because she was too young to learn English. C. Because English was forbidden to learn. D. Because she was unwilling to learn English. (2)What can we know from the third paragraph? A. Takamizawa gets strong support from her family. B. Takamizawa's grandchildren love her a lot.
C. Natsuko is Takamizawa's granddaughter and only English teacher. D. Natsuko teaches Takamizawa English mainly by talking with her.
(3)What does the underlined phrase \ A. English is not the first language in Japan.
B. The level of English spoken in Japan is relatively low. C. Younger generations in Japan welcome English. D. Japanese people become open to the rest of the world. (4)What is the main idea of the passage?
A. Where there is a will, there is a way. B. It is never too late to learn. C. The early bird catches the worm. D. Two heads are better than one. 【答案】 (1)C (2)A (3)B (4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,日本91岁的奶奶Takamizawa为了做好迎接在东京举行的2020奥运会的志愿工作,在孙辈的鼓励和帮助下开始学习英语。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“But Takamizawa had not been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, ‘In my second year there, English was banned because it was the enemy language.’”可知,是在她高中二年级时第二次世界大战大战爆发了,而英语因为是敌人的语言被禁止了,故选C。
(2)考查细节理解。根据第三段中的”Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to learn. ‘When I talked to my grandchildren about my wish, they said, ‘It's not too late. We will teach you one word a day' ”.可知她的孙辈说服并且帮助她学习英语,因此推断她从家人那里得到很大的支持。故选A。
(3)考查词义猜测。根据第四段中的“Japan ranks 49th among countries where English is not
the first language.” 在英语不是第一语言的国家中,日本排名第49位。可知“This situation”指的是在日本人的英语水平相对较低,故选B。
(4)考查主旨大意。文章主要介绍了日本91岁的奶奶Takamizawa在孙辈的鼓励和帮助下学习英语,从她身上体现了“活到老,学到老”的精神,故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
3.阅读理解 Theater Listing Guide
Check out the latest shows in London theaters with our handy theater listing guide! You can either purchase tickets at the theatre or online at https://www.londontheatre.co.uk/whats-on. Chicago, Phoenix Theatre
Chicago, the longest-running American musical in Broadway history, has delighted audiences around the world. The main characters are two female criminals. You must be 18 or older to purchase a ticket.
Kinky Boots, Adelphi Theatre
Based on the successful 2005 British film by Geoff Deane and Tim Firth, this musical celebration is about the belief that you can change the world when you change your mind. Fans of musical comedy won't want to miss this fabulous show, as the songs in the musical were produced by Grammy and Tony winning pop icon Cyndi Lauper. No children younger than 6 will be admitted. Children under 3 are tree except in reserved seating. King Lear, Duke of York's Theatre
Acting legend Sir Ian McKellen starred the title character in King Lear, one of Shakespeare's famous tragedies. McKellen's performance in the play, which sees King Lear become mad as he divides his kingdom amongst his children, was highly praised by critics and audiences. You must be 12 or older to enter the theatre. Les Miserables, Queen's Theatre
Adapted from the epic novel by Victor Hugo, the musical tells a powerful and moving story of love, sacrifice, passion and revolutionary spirit. In October 2015 Les Miserables celebrated its 30th Anniversary in London and is now the world's longest-running musical. It is recommended for children aged 7 or over, and children under 5 are prohibited. (1)Who is the composer of the musical Kinky Boots? A. Cyndi Lauper. B. Sir Ian McKellen. C. Grammy and Tony. D. Geoff Deane and Tim Firth. (2)Which show is the longest-running musical in the world?
A. Chicago. B. Kinky Boots. C. King Lear. D. Les Miserables. (3)What can we infer about the shows mentioned in the passage? A. The shows are musicals.
B. The shows are adapted from ancient stories. C. The audiences should buy the tickets online in advance.
D. The audiences should check the age policy before buying the tickets. 【答案】 (1)A (2)D (3)D
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四个剧院最新节目的情况。
(1)考查细节理解。根据Kinky Boots , Adelphi Theatre部分中的“Fans of musical comedy won't want to miss this fabulous show, as the songs in the musical were produced by Grammy and Tony winning pop icon Cyndi Lauper.”音乐喜剧的粉丝们可不想错过这场精彩的演出,因为音乐剧中的歌曲都是由格莱美奖得主和托尼奖得主Cyndi Lauper创作的。可知Kinky Boots的作曲家是Cyndi Lauper。故选A。
(2)考查细节理解。根据Les Miserables . Queen's Theatre部分中的“In October 2015 Les Miserables celebrated its 30th Anniversary in London and is now the world's longest-running musical.”2015年10月,《悲惨世界》在伦敦庆祝了30周年,现在是世界上播放时间最长的音乐剧。可知Les Miserables是世界上播放时间最长的音乐剧。故选D。
(3)考查推理判断。根据四个剧院都有关于年龄的规定,如Chicago, Phoenix Theatre部分中的“You must be 18 or older to purchase a ticket.”你必须年满18岁才能买票。;“Kinky Boots, Adelphi TheatreChildren under 3 are free except in reserved seating. ”3岁以下儿童免费,但预留座位除外。;“King Lear, Duke of York's Theatre中You must be 12 or older to enter the theatre.”你必须年满12岁才能进入剧院。;“Les Miserables . Queen's Theatre中It is recommended for children aged 7 or over, and children under 5 are prohibited.”建议7岁以上儿童观看,5岁以下儿童禁看。可知观众在买票前应检查年龄政策。故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
4.阅读理解
Forcing waiters and waitresses to survive on tips from customers rather than normal wages is a pointless, crude, and unique American custom that, in the past several years, a handful of progressive restaurant owners have attempted to do away with. Danny Meyer, CEO of Union Square Hospitality Group, is about to join their ranks and has announced that he plans to gradually stop tipping at the company's 13 restaurants.
What, exactly, is wrong with tipping? As Brian Palmer has explained, more or less it's everything. To start, leaving a waiter's pay in the hands of customers has a feeling of classism (阶级歧视). And in theory, handing restaurant customers the power to tip is at least supposed to motivate better service. This fails in practice because humans turn out to be pretty arbitrary (随意的) about their tipping behavior. Research has shown that the amount diners tip has very little to do with their level of satisfaction. All of this doesn't encourage waiters and waitresses to do anything but turn over as many tables as possible.
Tipping is also very unfair to kitchen staff. The law allows restaurants to divide tips between front-of-the-house workers like waiters, hosts, hostesses, and bartenders (调酒师), but not cooks. This creates a system in which the people serving the food in a restaurant can earn more than the
相关推荐: