第二十组
(建议用时:25分钟)
阅读理解
A
The event that stands out in my memory happened one morning in 1983 when I was 14 years old.I was at home with my mother, getting ready for the afternoon session of school.
I was doing my homework when I heard raised voices.At first I thought nothing of it—customers in the motorcycle shop directly below us often became unruly and loud, but I soon realized this was different.
“Quick! Remove the motorcycles from the shop,” someone yelled.
Then a thick burning smell filled the air.When I opened the front door of our flat to investigate, a thick cloud of smoke, billowing up from the ground floor, greeted me.The motorcycle shop had caught fire.
My mum, who had been working in the kitchen, hurried to the living room.We rushed out of the door and along the corridor through the smoke.
We were heading towards the stairway at the far end of the corridor when Mum stopped in her tracks.She turned around and headed back the way we came.I had no idea what she was doing, but I followed suit.
Mum had suddenly remembered the Korean lady in her 70s who lived next door to us, who we called Makcik.Mum began banging on Makcik’s door, but to no avail.As the smoke thickened around us, I could see many of our neighbors—some still in their pyjamas—running for safety.
“She would have run for safety like everyone else!” I cried. Mum refused to give up.“I know Makcik’s still inside,” she said as she pounded the door. “Go downstairs,shaji.Go now!”
However, frozen with fear, I stood rooted to the spot.By then, both of us were coughing and our eyes were stinging.Time seemed to stand still, though we were probably there for only two or three minutes.
Just as I was beginning to suffocate(窒息), the door opened.Makcik stood there, totally confused.Mum was right—she had been unaware of what was happening.Grabbing her hand, Mum led Makcik downstairs and outside to a safe spot where people had gathered to witness the fire.
The firemen had just arrived and set about fighting the blaze, which was reaching up to the two floors above the motorcycle shop.
Comprehending the gravity of the situation, Makcik broke down.Holding my mother’s hands tightly, and with tears flowing down her cheeks, she spoke to Mum.I could not hear what she said, but there was no mistaking her gratitude.I learned later that Makcik was sleeping when the fire broke out.
I dread to think what would have happened if Mum had not turned back for her. Soon the firemen put out the billowing flames.There were no deaths or injuries, though the motorcycle shop was completely destroyed.
Although the fire had damaged our corridor badly, it was put out before it could spread into our flat.Our home had been saved, though everything was covered in soot(黑灰) and an awful smell hung in the air.And, sadly, my pet lovebirds were dead.
I felt terrible for not saving them in my haste.However, the thought of Mum’s courageous act in saving a human life brought great relief.
Years later, I asked Mum about this incident.She said she was familiar with
1
Makcik’s daily routine and was certain she would still be sleeping.When I asked if she was scared, Mum replied:“When a loved one is in danger, the thought of fear never crosses the mind.”
During my school days, whenever I wrote an essay about courageous deeds, I always focused on soldiers risking their lives to save others.It never occurred to me to write about my mum who had, in her determined way, saved our elderly neighbor.Today I know better.Maria Thomas, a timid and modest lady, someone who would not be mistaken for a superhero, had turned out to be my real hero.
1.It can be inferred from the passage that ________. A.firefighters broke in and saved Makcik from the fire
B.Makcik ran for safety like everyone else after the fire broke out C.Makcik survived the fire owing to my mum’s timely rescue
D.people headed back to Makcik’s flat at the request of my mother
2.Receiving no response from Makcik, Mum still refused to leave because ________.
A.she didn’t realize that the fire was quickly surrounding her B.she was sure that Makcik must be sleeping at that time C.she was convinced that Makcik must be too scared to move D.she was informed that Makcik was in desperate need of help 3.What made Makcik break down after she reached a safe spot? A.The big fire was spreading rapidly. B.People’s terrible screams shocked her. C.Mum’s sudden appearance moved her deeply. D.The serious situation made her confused.
4.Which of the following best explains the sentence “When a loved one is in danger, the thought of fear never crosses the mind.”?
A.Love makes all hard hearts gentle. B.Love warms more than a thousand fires. C.Love is never paid but with true love. D.Love fears no danger.
5.The writer mentions the soldiers and Mum in the last paragraph to ________. A.highlight Mum’s courage and determination by making comparisons
B.show respect for firemen’s courageous deeds by providing explanations C.convey Mum’s influence on my attitude to danger by offering analyses D.emphasize the neighbor’s gratitude to Mum by giving examples 6.Which of the following is the best title for the passage? A.My Neighbor:A Narrow Escape
B.The Firefighting:A Thrilling Story C.My Mother:The superhero
D.The Fire:An Unforgettable Experience
B
Most parents of kids under age 8 don’t worry about how much time they spend watching TV or using other media, from computers to smart phones to tablets PCs, according to a new survey that found a child’s use of media often reflects how much time parents spend in the similar way.
“We generally found that media use is not a source of conflict in the home” for families with young children, Ellen Wartella, a researcher from Northwestern University,told USA Today.She led a survey of 2,326 parents who have children aged 8 and younger.It found that in 80 percent of families, children’s media use was not a problem, with 55 percent “not too” or “not at all” concerned about it.It also showed parents have more positive than negative feelings about how media
2
consumption affects a child’s learning and the development of creativity.The exception is video games, which are viewed more negatively than TV, computers or mobile devices.“Parents rated video games as more likely to have a negative effect on children’s school performance,attention time, creativity, social skills, behavior and sleep than any other medium,” the researchers said in a news conference about the survey.
“The findings exposes a generational shift (转移) in parental attitudes about technology’s role in young children’s lives, ”said Wartella.“Today’s parents grew up with technology as a central part of their lives, so they think about it differently than earlier generations of parents,instead of a battle with kids on one side and parents on the other, the use of media and technology has become a family affair.”
The researchers identified three media environments created by parents:media-centric (39 percent of families), media-moderate (45%)and media-light (16%). Children in media-centric families spend at least three hours more each day watching TV or using computers,video games and tablet PCs don’t make parenting easier.And 88 percent of parents say they are most likely to turn to toys or activities to keep their children occupied.Slightly fewer turn to books (79%) and TV(78%).
The survey didn’t look at how media affects children.That’s a topic that the American Academy of Pediatrics has handled a number of times.The AAP says studies have found too much media use can lead to attention problems, school difficulties, sleep and eating disorders and being fat.In addition, the Internet and cell phones can provide platforms for illegal and risky behaviors.
“By limiting screen time and offering educational media and non-electronic formats (格式)such as books, newspapers and board games, and watching television with their children, parents can help guide their children’s media experience.Putting questionable content into context and teaching kids about advertising contributes to their media literacy (素养), ”it says.
The pediatricians’ group says parents should have “screen-free zones” and TV should be turned off during dinner.At most, it recommends children and teens engage with entertainment media for no more than two hours a day and that should be high-quality content.It is important for kids to spend time on outdoor play, reading, hobbies and using their imaginations in free play.“Kids under 2 should not use television and other entertainment media because their brains are developing quickly and they learn best from direct human interaction,” the group says.
An article on screen time by the Mayo Clinic also notes problems linked to over screen time,including being fat, irregular sleep, behavioral problems, weak school performance, violence and less time for active and creative play.
7.Parents have more negative than positive feelings about media consumption like ________.
A.computers B.smart phones C.video games D.tablets PCs
8.Most parents don’t worry about kid’s media use because ________. A.they can limit the screen time B.they want their children happy C.they also grew up with technology
D.they can teach their children themselves
9.From the data of the survey, we learn ________.
A.children in media-centric families are smarter than others B.children in media-light families spend one hour watching TV
3
C.more than half of the parents think children’s media use was a problem D.media-centric children spend more than three hours each day on media use 10.To make parenting easier, most parents probably ________.
A.try to persuade their children to read books B.ask their children questions while watching TV
C.allow their children watching TV or using computers
D.turn to toys or activities to keep their children occupied 11.Which of the following is a suggestion by the researchers? A.Media use time for babies under 2 should be limited. B.Entertainment media use should be high-quality content.
C.Schools should provide more time for active and creative play.
D.Home media use should provide platforms for illegal and risky behaviors.
阅读理解
A
1.解析:选C。推理判断题。根据文章可知,摩托车店发生火灾,妈妈和“我”在逃离时,是妈妈想到Makcik,并坚持等到把Makcik叫醒,并把她带到了安全的地方。故选C项。
2.解析:选B。细节理解题。根据第九段中的“I know Makcik’s still inside”以及倒数第二段第二句话“She said she was familiar with Makcik’s daily routine and was certain she would still be sleeping.”可知,妈妈了解Makcik的生活习惯,知道她那时一定在睡觉,所以她没有放弃。故选B项。
3.解析:选A。细节理解题。根据第十三段第一句话“Comprehending the gravity of the situation,Makcik broke down.”可知,大火迅速地蔓延,Makcik在知道了情况的严重性之后崩溃了。故选A项。
4.解析:选D。细节理解题。根据倒数第二段妈妈所说的话可知,当心爱的人身处危险境地的时候,我们根本就不会察觉到自己的恐惧。故选D项。
5.解析:选A。推理判断题。根据最后一段第一句中的“whenever I wrote an essay about courageous deeds”以及提到妈妈和士兵们一样,都是冒着生命危险挽救别人可推断,作者提到士兵和妈妈是为了通过比较来突出妈妈的勇气和决心。故选A项。
6.解析:选C。标题概括题。文章最后一句话点明了文章主旨,即“我”的妈妈不顾生命危险救了老奶奶Makcik,在“我”心中妈妈是位超级英雄。故选C项。
B
7.解析:选C。细节理解题。根据第二段第四、五句“It also showed parents have
4
more positive than negative feelings about how media consumption affects a child’s learning and the development of creativity.The exception is video games,which are viewed more negatively than TV,computers or mobile devices.”可知,父母更不愿意在电子游戏方面为孩子消费。故C项正确。
8.解析:选C。推理判断题。根据第一段“Most parents of kids under age 8 don’t worry about how much time they spend watching TV or using other media,from computers to smart phones to tablets PCs,according to a new survey that found a child’s use of media often reflects how much time parents spend in the similar way.”可推知,大多数父母不担心孩子对媒体设备的使用,因为他们也是伴随着科技成长的。故选C项。
9.解析:选D。细节理解题。根据第四段第一句所举的数据和第二句中的“Children in media-centric families spend at least three hours more each day watching TV or using computers,video games”可知,以媒介为中心的孩子每天花超过三个小时使用媒体设备。故选D项。
10.解析:选D。细节理解题。根据第四段倒数第二句“And 88 percent of parents say they are most likely to turn to toys or activities to keep their children occupied.”可知,应选D项。
11.解析:选B。细节理解题。根据倒数第二段第二句“At most,it recommends children and teens engage with entertainment media for no more than two hours a day and that should be high-quality content.”可知,研究者建议娱乐媒体的使用应该是高质量的内容。故选B项。
5
相关推荐: