2020中考英语大阅读练习(三)及答案
Part A
(2020选练)通读短文,掌握大意,从所给的选项中选出一个最佳选项。
One day when I was drining in a coffee shop, I saw a young woman sitting alone at a table. She was 1 a beautiful neclace(项链). There was a fat man at a table not far 2 her. He was looing at her 3 all the time. Suddenly the lights went out. The coffee house was in 4 . The woman started to shout. She was very 5 . A few minutes later, the lights came on again. The woman was 6 . Her neclace was gone.
The manager quicly 7 all the doors. He telephoned the police. 8 could get out of the coffee house. The police soon came. The police officer 9 his men to loo for the neclace. They then searched the whole coffee house. But they could 10 nothing.
The police officer 11 the faces of all the people in the coffee house. He saw the fat man and looed at the man 12 . He went up to the man and piced 13 the bowl of soup on the table. He then 14 the soup into a glass. The neclace fell out. The police caught the man and 15 him away. The young woman was happy to get bac her neclace. 1. A. wearing 2. A. by 3. A. ring 4. A. light 5. A. happy 6. A. crying 7. A. opened 8. A. Nobody 9. A. decided 10. A. loo for 11. A. watched 12. A. ecitedly 13. A. on 14. A. too
B. dressing B. to B. neclace B. dar B. eciting B. laughing
C. putting on D. having C. beside C. glasses C. bright C. afraid C. smiling
D. from D. watch D. white D. sad D. singing D. turned on D. Everyone D. ased D. find out D. looed at D. sadly D. over D. threw
B. turned off C. closed B. Anyone B. hoped B. see B. saw B. carefully B. out B. brought
C. Someone C. let C. find C. looed up C. happily C. up C. poured
15. A. carried 【答案】
B. brought C. got D. too
(1)A;(2)D;(3)B;(4)B;(5)C;
(6)A;(7)C;(8)A;(9)D;(10)C;(11)A;(12)B;(13)C;(14)C;(15)D; 【考点】社会现象类,记叙文
【解析】【分析】这篇文章主要讲了一个小偷偷了女士的项链,然后被警察查了出带走了小偷,最后女士的项链也得到了。
(1)词意考查题,根据“She was 1 a beautiful neclace(项链). ”可知她戴着一串漂亮的项链;A项“wearing”可译为“穿着;磨成;使疲乏;同意”表状态;B项“dressing”可译为“穿着;装饰”表动作;C项“putting on”可译为“穿上”表动作;D项“having”可译为“有,穿上”表动作;而项链戴在她的脖子上表的是状态。故选A。
(2)介词考察题,根据“There was a fat man at a table not far 2 her. ”与“far from”固定搭配可知此处应该填from。故选D。
(3)细节考察题,根据前文可知女士身上有一串漂亮的项链;A项“ring”可译为“戒指”;B项“neclace”可译为“项链”;C项“glasses”可译为“眼镜,玻璃”;D项“watch”可译为“手表”。故选B。
(4)细节考察题,根据“ Suddenly the lights went out. ”可知突然灯灭了,所以现在咖啡馆陷入了黑暗里面;A项“light”可译为“光;发光体;电灯;点火器”;B项“dar”可译为“黑暗;暗色;暗处”;C项“bright”可译为“车头灯;<古>光辉,辉煌”;D项“white”可译为“白色;白种人;空白;白色颜料”。故选B。
(5)细节考察题,根据“The woman started to shout. ”可知这个女士开始尖叫起,从她的尖叫可以看出她当时非常生气。故选C。
(6)词意考查题,根据“A few minutes later, the lights came on again. The woman was 6 . Her neclace was gone.”可知过了几分钟之后电了,这个女士哭了起,因为她的项链丢了。故选A。
(7)词意考查题,根据“He telephoned the police.”和前文可知这个咖啡馆的老板报警了,所以由常识可知他首先应该把门关了。故选C。
(8)细节考察题,根据“ 8 could get out of the coffee house. ”和前文可知咖啡馆的老板第一时间关门了然后报警了,所以没有人出去。故选A。
(9)词意考查题,根据“The police soon came. The police officer 9 his men to loo for the neclace. ”可知警察很快就了,然后警官命令了他的部下去找项链;A项“decide”可译为“决定”;B项“hoped”可译为“希望”;C项“let”可译为“允许,任由;让,随;假设;出租”;D项“ased”可译为“询问,要求,请求”。故选D。
(10)细节考察题,根据“They then searched the whole coffee house. But they could 10 nothing.”可知他们搜查了整个咖啡馆,后面用但是转折了所以从这里可知他们什么也
没有找到。故选C。
(11)词意考查题,根据“ The police officer 11 the faces of all the people in the coffee house. ”可知警官注视这咖啡馆里所有人的脸;A项“watched”可译为“注视,注意”;B项“saw”可译为“看见;观看;领会;考虑”;C项“looed up”可译为“查出,兴旺”;D项“looed at”可译为“看,瞧,注意,寻找”。故选A。
(12)词意考查题,根据“He saw the fat man and looed at the man 12 . ”可知他看到那个胖子并且仔细地看着他,A项“ecitedly”可译为“兴冲冲;兴奋地,激动地;勃然”;B项“carefully”可译为“仔细地;小心谨慎地;警惕地;周密地”;C项“happily”可译为“快乐地;幸运地,幸福地;巧合地,适当地;”;D项“sadly”可译为“悲哀地;忧愁地;令人遗憾地;不幸地”。故选B。
(13)词意考查题,根据“He went up to the man and piced 13 the bowl of soup on the table. ”可知他走到那人面前并且拿起了桌上的汤,A项“pic on”可译为“挑选;招惹; 找茬儿; 责备”;B项“pic out”可译为“挑选;取出;了解;衬托”;C项“pic up”可译为“捡起;接载;学会;逮捕”;D项“pic over”可译为“挑出;老谈,老想”。故选C。
(14)词意考查题,根据“He then 14 the soup into a glass. The neclace fell out. ”可知他把汤倒进了玻璃杯里面,然后项链掉出了;A项“too”可译为“接受;学习;取得”;B项“brought”可译为“带;促使;提供”;C项“poured”可译为“倾,倒;涌流;倾泻”;D项“threw”可译为“扔;抛;掷;投”。故选C。
(15)词意考查题,根据“The police caught the man and 15 him away.”可知警察带走了那个男的并且带走了他;A项“carry sb away”可译为“使某人失去控制”;B项“bring sb away”可译为“使某人离开”;C项“get sb away”可译为“让某人离开”;D项“tae sb away”可译为“带走某人”。故选D。
【点评】做完形填空大致可以分为三个步骤:一.通览全文,把握大意。拿到文章后不要急于做题,先跳出空格通读一遍,了解全文结构和基本内容。二.逐句分析,选择答案。联系上下文,结合语境,遵循从前到后,先易后难的做题原则,拿不准的可以先放下,稍后再考虑。三.复读全文,逐空验证。细心检查语义是否连贯,语法是否正确,搭配是否合适等。 Part B A
(2020中考保健与健康类选练)
Almost every day, we discuss the topic of health, especially for ids. But what is health? “Health” means eating well, getting enough eercise, and having a healthy weight. Let’s read the following rules. They can help you stay healthy.
(1) Eat a variety of food, especially fruit and vegetables. We all now that eating fruit and vegetables can help us stay healthy, but many of us only eat our favorite food. Remember
that we can only get the nutrition(营养) we need by eating different inds of food, especially fruit and vegetables.
(2) Drin water and mil most often. Everyone nows that water is important. Besides that, ids need plenty of calcium(钙) to grow strong bones, and mil is rich in it. Every day, you should drin at least three cups of mil, when you are 9 years old or older. You should also try to have less sugary drins, lie soda and coca. They include a lot of sugar. Sugar only includes calories(热量), not important nutrition.
(3) Listen to your body. When you are eating, notice how your body feels. When your stomach feels comfortably full, stop eating. Eating too much maes you feel uncomfortable. If you do it too often, it can mae unhealthy and fat.
(4) Limit screen time. What’s screen time? It’s the amount of time you spend watching TV, movies and playing computer games. The more time you spend on these sitting-down activities, the less time you spend playing sports, lie basetball, and doing other activities lie riding and swimming. Try to spend no more than 2 hours a day on screen time. 1. The underlined phrase “a variety of” means ___________.
A. plenty of B. all inds of C. the rest of D. a lot of
2. In this passage, “health” includes all of the following ECEPT______________. A. eating well B. doing more eercise C. having a healthy weight D. wearing comfortable clothes 3. Screen time is the time that you spend ________________.
A. playing computer games B. watching movies
C. watching TV D. All of the above 4. What’s the main idea of the passage? A. How to eat healthy food.
B. Eating and playing are both important. C. Suggestions for staying healthy. D. Health is very important. 参考答案1B 2D 3D 4C B
(2020中考保健与健康类选练)
Running is becoming popular these days. Many of us run for our health. Doctors say many of the health problems come from these bad habits eating too much, drining too much, smoing, and not taing enough eercise. Doctors tell us, \less, don't smoe, and eercise more.\
Running is a good form of eercise because it helps build a strong heart. It also helps most people lose weight. One 68-year-old woman runs thee times a wee. She runs to lose weight. \
Running is good for health in other ways, too. Many runners say running eeps colds and other small health problems away. \Running can also help people to rela. So today men and women of all ages enjoy running. ( ) 1. Many people enjoy running because they want to ______.
A. eat much B. eep healthy C. run fast D. waste time
( ) 2. Doctors tell us _____.
A. not to smoe B. not to eercise C. to drin much D. to eat much ( ) 3. The third paragraph (段落) shows _____. A. running helps people to rela
B. running people have many health problems C. running helps build a strong heart D. running people have few health problems ( ) 4. The writer mainly tells us _____. A. how to run B. how to lose weight
C. running is a good way to eep healthy D. running is better than doctors 参考答案1B 2A 3D 4C C
(2020中考科普环保类选练)
Satellites are an important part of our ordinary lives. For eample, the information for weather forecasts is sent by satellite. Some satellites have cameras which tae photographs of the Earth to show how clouds are moving .Satellites are also used to connect our international phone calls.
Computer connections of the World Wide Web and Internet also use satellites. Many of our TV programs come to US through satellites. Airplane pilots also sometimes use a satellite to help them find their eact location.
We use satellites to send television pictures from one part of the world to another. They are usually 35,880 ilometers above the equator. Sometimes we can see a satellite in the
相关推荐: