第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

陕西省专升本大学英语真题2016年

来源:用户分享 时间:2025/10/29 4:41:07 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

陕西省专升本大学英语真题2016年

Ⅰ. Vocabulary and Structure Directions: In this part, there are 40 incomplete sentences. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the ONE that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through, the centre.

1、 Not only I but also Jane and Mary ______ tired of having one examination after another.

A. is B. are C. an D. be

2、 It happened to be very cold ______ the morning of the sports meeting. A. at B. in C. on D. with

3、 He was ______ seriously injured in the accident that he had to be treated in hospital for a couple of weeks. A. so a B. such a C. such D. so

4、 \ \ A. Either B. Both C. Neither D. None

5、 \ \ A. to read B. to be read C. reading D. being read

6、 Yesterday morning she ______ an old friend of hers on her way to the subway station.

A. looked up to B. built up C. led to D. came across

7、 \ \ A. had B. will

C. was going to D. did

8、 It did not stop raining ______ after the football match was over. A. when B. until C. unless D. as

9、 I'll stay with my parents for ______ this summer to take care of them. A. sometimes B. sometime C. some time D. some times

10、 ______ of them knew about the plan because it was a top secret. A. Some B. Any C. No one D. None

11、 I didn't know what to do at first but then an idea suddenly ______ to

me.

A. happened B. entered C. occurred D. hit

12、 He never ______ to read the news section but turned at once to the crossword puzzle on the last page.

A. is bothering B. bothers C. can bother D. bothered

13、 A healthy life is generally thought to be ______ with fresh air, clean water, and homegrown food. A. joined B. bound

C. involved D. associated

14、 —I need some help with my homework! —______ I've got lots of work to do myself and besides, it's your problem, not mine!

A. No problem; just a moment!

B. Sorry, I can't help you right now. C. Yes, I need your help right now. D. Wait, it's a piece of cake for me.

15、 The text was too difficult for us, so our teacher tried to explain it sentence ______ sentence. A. in B. through C. by D. with

16、 —I got another pair of shoes yesterday. Now I have no room for one more pair.

—A woman can never have ______ many shoes. A. very B. much C. too D. so

17、 The evening news comes on at 7 o'clock and ______ for thirty minutes. A. keeps B. ends C. finishes D. lasts

18、 The news reporters hurried to the airport, only ______ the movie stars they wanted to interview had left. A. to find B. to be found C. to finding D. found

19、 The bridge was named ______ the hero who had given his life for the construction of it. A. after B. for C. with D. before

20、 Without water and sunshine, plants on the earth ______ at all. A. would not grow B. will not grow

C. had not grown D. would not be grown

21、 The question ______ at the meeting tomorrow is very important for our next five-year plan.

A. to discuss B. being discussed

C. to be discussed D. will be discussed

22、 Pierre often makes himself well ______ with the help of body language. A. to understand B. understanding C. to be understood D. understood

23、 \ \

A. didn't B. needn't C. don't D. can't

24、 You don't need to hurry her. She ______ it by the time you are ready. A. will have been finishing B. will finish C. will have finished D. will be finishing

25、 The weather ended up being very good, ______ was more than we could expect. A. what B. which C. that D. if

26、 Whether he will leave today or tomorrow ______ no difference to me. A. makes B. brings C. gives D. takes

27、 I'd like to take ______ of this opportunity to thank you for your hospitality during my visit.

A. advantage B. benefit C. interest D. profit

28、 The reason ______ I'm writing to you is to tell you about the party on Saturday.

A. because B. why C. for D. as

29、 Bill said that ______ go to the movie because he wanted to study for the examinations.

A. he'd rather not B. he won't rather

C. he'll rather not D. he'd rather didn't

30、 The water will be much more polluted unless some measures ______ right now.

A. will be taken B. are taken C. were taken D. had been taken

31、 He stopped asking me the time after he had had his watch ______. A. to repair B. repaired C. repairing D. repair

32、 Be quiet! It's rude to ______ people when they are talking. A. interfere B. introduce C. interrupt D. prevent

33、 Finding it difficult to ______ to the climate in the South, he decided to move to the North.

A. adopt B. adapt C. adopting D. adapting

34、 Cinderella took the medicine, but it didn't seem to have any ______ on her.

A. effect B. effective C. affect D. affective

35、 With five hungry children seated around the table, the food would disappear ______.

A. in no time B. after a long time C. ahead of time D. behind the times

36、 The general manager signed the agreement ______ the company. A. instead of B. on behalf of C. in place of D. in case of

37、 I know nothing about John ______ he is a teacher at some university. A. besides B. in addition C. except for D. except that

38、 Another point of the mass media is ______ it gives people the information they need in their daily lives. A. what B. whether C. whenever D. that

39、 —I haven't seen you for ages! Where have you been?

—I went to Ningxia and ______ there for one year, teaching as a volunteer at a primary school.

A. stayed B. stay

C. had stayed D. am staying

40、 Animals are one of the most important resources for human beings; however, by 2030, many species will have ______ according to some research. A. used up B. died out C. gone up D. got rid of

Ⅱ. Reading Comprehension

Directions: In this part there are four passages. Each passage is followed by five questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

Passage One After a day of work and play, the body needs to rest. Enough sleep is necessary for good health. During this time, the body recovers from the activities of the previous day. The rest that you get while sleeping enables your body to prepare itself for the next day.

There are four levels of sleep, each being a little deeper than the one before. As you sleep, your muscles relax little by little. Your heart beats more slowly, and your brain slows down. After you reach the fourth level, your body shifts back and forth from one level of sleep to another. Although your mind slows down, from time to time you will dream. Scientists who study sleep state that when dreaming occurs, your eyeballs begin to move more quickly (Although your eyelids are closed). This stage of sleep is called REM, which stands for rapid eye movement. If you have trouble falling asleep, some people recommend that you breathe very deeply. Other people believe that drinking warm milk will help make you drowsy. There is also an old suggestion that counting sheep will help you fall asleep!

41、 A good title for this passage is ______. A. Sleep B. Good Health C. Dreams D. Work and Rest

42、 The word drowsy in the last paragraph means ______. A. sick B. awake C. asleep D. sleepy

43、 This passage suggests that not getting enough sleep might cause you to ______.

A. dream much often B. have poor health C. feel too nervous D. breathe very deeply 44、 According to the passage, during REM, ______. A. your eyes move quickly B. you dream C. you are restless D. both A and B

45、 The average number of hours of sleep that an adult needs is ______. A. approximately six hours B. around ten hours C. about eight hours D. not stated in the passage

Passage Two Daniel Anderson, a famous psychologist, believes it's important to distinguish television's influences on children from those of the family. We tend to blame TV, he says, for problems it doesn't really cause, overlooking our own roles in shaping children's minds. One traditional belief about television is that it reduces a child's ability to think and to understand the world. While watching TV, children do not merely absorb words and images(影响). Instead, they learn both stated and implied meanings from what they see. Actually, children learn early the psychology of characters in TV shows. Furthermore, as many teachers agree, children understand far more when their parents watch TV with them, explaining new words and ideas. Yet, most parents use an educational program as a chance to seat their kids in front of the TV set and do something in another room. Another argument against television is that it replaces reading as a form of entertainment. But according to Anderson, the amount of time spent watching television is not related to reading ability. TV doesn't take the place of reading for most children; it takes the place of similar sorts of recreation, such as listening to the radio and playing sports. Things like parents' educational background have a stronger influence on a child's reading. \child's reading ability is best predicted by how much a parent reads,\Anderson says.

Traditional wisdom also has it that heavy television-watching lowers children's IQ scores and affects their school performance. But here, too, Anderson notes that no studies have proved it. In fact, research suggests that it's the other way around. \TV when you're older,\Anderson says. Yet, people of lower IQ tend to be lifelong television viewers. For years, researchers have attempted to show that television is dangerous to children. However, by showing that television promotes none of the dangerous effects as conventionally (传统地) believed, Anderson suggests that television cannot be blamed without considering other influences. 46、 By watching TV, children learn ______. A. images through words

B. both stated and implied meanings C. more about images than words

D. little about people's psychology 47、 According to the passage, an educational program is best watched by children ______.

A. on their own B. with other kids

C. with their parents D. with their teachers

48、 Which of the following is most related to children's reading ability? ______

A. Listening to the radio. B. Watching television. C. Parents' reading list.

D. Parents' educational background. 49、 Anderson believed that ______.

A. the more children watch TV, the smarter they are B. the younger children are, the more they watch TV

C. the smarter children are, the less likely they are more interested in watching TV

D. the less children watch TV, the better they perform at school 50、 What is the purpose of the passage? ______

A. To advise that TV should be used tor educational purposes. B. To describe the harmful effects of TV on children. C. To explain traditional views of influences that TV has had on children. D. To suggest that television cannot be blamed for problems it doesn't cause.

Passage Three

It was a cold winter day. A woman drove up to the Rainbow Bridge tollbooth (收费站), \with a smile. One after another, the next six drivers arriving at the tollbooth were informed. \ It turned out that the woman, Natalie Smith, had read something on a friend's refrigerator: \random(随意的) kindness and senseless acts of beauty.\The phrase impressed her so much that she copied it down. Judy Forman spotted the same phrase on a warehouse wall far away from home. When it stayed on her mind for days, she decided to drive all the way back to copy it down. \would write it at the bottom of all her letters, \a message from above.\Her husband, Frank, liked the phrase so much that he put it up on the classroom wall for his students, one of whom was the daughter of Alice Johnson, a local news reporter. Alice put it in the newspaper, admitting that though she liked it, she did not know where it came from or what it really meant. Two days later, Alice got a call from Anne Herbert, a woman living in Marin. It was in a restaurant that Anne wrote the phrase down on a piece of paper, after turning it around in her mind for days.

\of, do it randomly.\schools, leaving hot meals on kitchen tables in the poor part of town, and giving money secretly to a poor old lady. Anne says, \Kindness can build on itself as much as violence can.\

The acts of random kindness spread. If you were one of those drivers who found your fare paid, who knows what you might have been inspired to do for someone else later. Like all great events, kindness begins slowly, with every single act. Let it be yours!

51、 Why did Natalie Smith pay for the six cars behind her? ______

A. She knew the car drivers well. B. She wanted to show kindness. C. She hoped to please others. D. She had seven tickets. 52、 Judy Forman copied down the phrase because she ______. A. thought it was beautifully written B. wanted to know what it really meant

C. decided to write it on a warehouse wall

D. wanted her husband to put it up in the classroom

53、 Who wrote the phrase down on a piece of paper according to the passage? ______

A. Judy Foreman. B. Natalie Smith. C. Alice Johnson. D. Anne Herbert. 54、 Which of the following statements is closest in meaning to the underlined sentence in the passage? ______

A. Kindness and violence can change the world.

B. Kindness and violence can affect people's behavior. C. Kindness and violence can reproduce themselves.

D. Kindness and violence can shape people's character. 55、 What can be inferred from the last paragraph? ______

A. People should not practice random kindness to those in need. B. People who receive kindness are likely to offer it to others.

C. People should not practice random kindness to strangers they meet. D. People who receive kindness are less likely to pay it back to the giver.

Passage Four

Peter loved to buy used articles. Almnost a month ago, he bought a popular word game that used little pieces of wood with different letters on them. As he was purchasing it, the salesgirl said, \even been opened yet. That might be worth some money.\

Peter examined the box, and sure enough, it was completely covered in factory-sealed plastic. He saw a date of 1973 on the back of the box.

\拍卖) on the Internet, and see what happens,\

\you're right. People like something rare,\agreed, \imagine there being very many unopened boxes of this game still around 40 years later.\

\ \

After he got home, Peter went online to several auction websites looking for his game, but he could not find it. Then he typed in the name of the word game and hit SEARCH. The search result was 543 websites containing information about the changes of the game. Over the years, the game had been produced using letters in different sizes and game boards in different colors. He also found some lists of game fans looking for various versions of the game. Peter emailed some of them, telling them what he had. Two weeks later, Peter went back to the shop.

\

The salesgirl looked at him for a second, then recognized him and said, \ \got something for you,\Peter said. \sold the game and made $1000. Thank you for your suggestion.\

\56、 Which of the following best describes the word game Peter bought? ______ A. It was made around 40 years ago.

B. It had game boards in different sizes. C. It was kept in a plastic bag with a seat.

D. It had little pieces of wood in different colors.

57、 What did the salesgirl probably think of Peter's word game? ______ A. Old and handy. B. Rare and valuable.

C. Classic and attractive. D. Colorful and interesting. 58、 Peter got the names of the game fans from ______.

A. an auction B. the Internet

C. a game shop D. a second-hand shop

59、 What happened at the end of the story? ______ A. Peter gave the salesgirl $300 as a reward. B. The salesgirl became Peter's friend. C. Peter returned the word game for $1000.

D. The salesgirl felt confused to see Peter again. 60、 What message can be learned from the story? ______ A. It's important to keep a promise.

B. It's great to share in other people's happiness. C. One should be grateful for the help from others.

D. Something rare is not worth a large amount of money.

Ⅲ. Cloze Test Directions: There are 20 blanks in the following passage. For each blank there are four choices marked A, B, C and D below the passage. You should decide on the ONE that best fits into the passage and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Dad had a black comb. He bought it when he married Mum. Every night, he would 61 me his comb and say, \ I was 62 to do it. At the age of five, this dull task brought me such 63 . I would excitedly turn the tap 64 and brush the comb carefully. Satisfied that I'd done a good job, I would happily return the comb to Dad. He 65 affectionately at me and place the comb in his wallet. Two years later, Dad started his own 66 , which wasn't doing well. That was when things started to 67 . Dad didn't come home as early and as much as he used to. Mum and I became 68 at him for placing our family in trouble. 69 time went by, an uncomfortable silence grew between us. After my graduation from college, Dad's business was getting back on track. On my 24th birthday, Dad came home 70 As usual, I helped him carry his bags into his study. When I turned to leave he said, \would you help me 71 my comb?\I looked at him for a while, then 72 the comb and headed to the sink. It hit me then: why, as a child, 73 Dad clean his comb was such a pleasure. That routine (习惯) told me Dad was home early 74 the evening with Mum and me. It 75 a happy and loving family. I passed the clean comb back to Dad. He smiled at me and 76 placed the comb in his wallet. But this time, I noticed something 77 . Dad had aged. He had wrinkles next to his eyes when he smiled, 78 his smile was still as 79 as before, the smile of a father who just wanted a good 80 for his family.

61、 A. ask B. tell C. hand D. take

62、 A. annoyed B. relieved C. ashamed D. pleased 63、 A. joy B. sadness C. courage D. pain 64、 A. out B. over C. in D. on

65、 A. had smiled B. would smile C. will smile D. has smiled 66、 A. family B. business C. task D. journey 67、 A. progress B. change C. improve D. form 68、 A. satisfied B. delighted C. mad D. strict 69、 A. With B. As C. After D. Before

70、 A. occasionally B. early C. frequently D. rarely 71、 A. sharpen B. repair C. clean D. keep

72、 A. take B. took C. would take D. had taken

73、 A. to help B. helped C. helping D. had helped 74、 A. spend B. spent C. have spent D. to spend 75、 A. means B. said C. meant D. says

76、 A. firmly B. hurriedly C. curiously D. carefully 77、 A. different B. exciting C. interesting D. urgent 78、 A. for B. or C. so D. yet

79、 A. kindhearted B. heartwarming C. cold D. hot 80、 A. clothes B. life C. food D. house

Ⅳ. Translation

Directions: In this part, there is one passage in English. Read the passage carefully and translate it into Chinese. 81、Online learning is no easier than learning in regular classrooms. In fact, many students say it requires much more time and effort. Requirements for online courses are no less than those of regular quality courses. Successful students, however, see online learning as a convenient way to receive their education—not an easier way. Many online students sit at computers for hours at a time during evenings or weekends in order to complete their assignments. The time when other people are finished and having fun is most likely the time when online students do their course work. Online students need to commit 4 to 15 hours a week for each course.

Ⅴ. Writing

82、Directions: For this part, you are required to write a composition of 120 to 180 words. You should base your writing on the title and outline given below.

Reusing Textbooks

1.有人认为课本应当反复使用; 2.这样做的好处和影响; 3.你的看法。

答案:

Ⅰ. Vocabulary and Structure

1、B

[考点] 主谓一致

[解析] “not only+名词/代词+but(also)+名词/代词”作主语时,谓语动词应遵循“就近原则”,谓语动词的单复数形式应与but (also)之后的名词/代词保持一致。本题中but also之后是Jane and Mary,因此谓语动词应该用复数形式are。

不仅仅是我,简和玛丽也对一个接一个的考试感到厌烦。 2、C

[考点] 词义辨析 [解析] 表示时间概念时,in用在一般意义的上午、下午或晚上以及年、月等较长时间前面;on用在具体的某一天或具体某一天的上午、下午等的前面;at用在具体的时刻前面。故选C。 运动会的那天早晨碰巧非常冷。 3、D

[考点] 固定用法

[解析] 本题考查so...that与such...that引导结果状语从句时的区别,二者都表示“如此……以至于……”。但是so修饰形容词或副词;such修饰名词。本题中空处之后是副词修饰的形容词。故选D。 他在这场事故中伤得如此严重,以至于他必须要在医院待几周以接受治疗。 4、C

[考点] 词义辨析 [解析] either用于两者,意为“两者中的任何一个”;neither也用于两者,意为“两者都不”;both指代两者,意为“两者都”,其后常跟of短语;none用于对三者或三者以上的全部否定。本题是对两者的否定。故选C。

“你想要哪一个,红色的还是黑色的?” 5、C

[考点] 词语搭配

[解析] 表示“某事值得做”时,应该用固定搭配“be worth doing”,此结构中doing是主动形式表示被动含义。

“你认为史密斯教授推荐的这本书怎么样?” 6、D

[考点] 词义辨析

[解析] look up to:尊敬;build up:增强;lead to:导致;come across:偶然遇到。根据句意,选D。

昨天早上她在去地铁站的路上偶遇了一位老朋友。 7、C

[考点] 动词时态

[解析] 根据对话时态以及句意可知,答句应用过去将来时。be going to do sth. 表示计划、打算做某事。答句的完整表达为“I was going to go yesterday, but I had an unexpected visitor”。

“爱丽丝,你昨天怎么没来啊?我试图找你呢。” 8、B

[考点] 词语搭配 [解析] not...until表示“直到……才”,为固定搭配,符合句意。when:当……时候;unless:除非,如果不,相当于if...not;as:作为,尽管,因为。故选B。 直到足球比赛结束之后雨才停。 9、C

[考点] 词义辨析 [解析] sometimes:有时,为副词;sometime:在某时,为副词,不可与介词for连用;some time:一段时间,是名词短语;some times:好几次。根据句意,选C。 这个夏天我将和我的父母待一段时间,以照顾他们。 10、D

[考点] 词义辨析

[解析] some:一些(用于肯定句);any:任何(常用于疑问句、否定句和条件句);no one相当于nobody,只能指人,不能与of短语连用;none既可指人又可指物,常暗示在一定范围内,因此通常与of短语连用。故选D。

他们当中没人知道这个计划,因为它是绝对机密。 11、C

[考点] 词义辨析 [解析] happen:发生,sth. happen to sb./sth. 为固定搭配,意为“某人/某事发生了某事”;enter:进入;occur:发生,出现,sth. occur to sb. 为固定搭配,意为“某人突然想起某事”;hit:袭击。根据句意,选C。

起初我不知道做什么,后来突然想到了一个好主意。 12、D

[考点] 动词时态

[解析] 本句为but连接的两个并列句,空处的动词和后面的turned是并列关系。所以空处应填入bothered。bother to do sth.:费心去做某事。

他从不会费心去看新闻部分,而是立刻看最后一页的字谜游戏。 13、D

[考点] 词语搭配

[解析] be associated with为固定搭配,意为“与……有关系,和……联系在一起”。 一般认为健康的生活是与新鲜的空气、干净的水和自家种的食物联系在一起的。 14、B

[考点] 情景交际 [解析] 根据答句句意可知,回答者不能提供帮助。因此四个选项中只有选项B“抱歉,现在我不能帮你”符合语境。

——我的作业方面需要帮助。

——抱歉,现在我不能帮你。我自己有很多工作要做,况且,这是你自己的问题,不是我的。 15、C

[考点] 词语搭配

[解析] sentence by sentence为固定短语,意为“一句一句地,逐句地”。 这篇课文对于我们来说太难了,因此我们的老师试图逐句解释。 16、C

[考点] 词语搭配

[解析] can not...too或者can never...too是固定用法,表示“再……也不为过”。 17、D

[考点] 词义辨析

[解析] keep:保存;end:结束(短暂性动词,不能与表示一段时间的时间状语连用);finish:完成;last:持续,常与表示一段时间的状语连用。根据句意,选D。 晚间新闻七点钟开始并且持续半小时。 18、A

[考点] 非谓语动词

[解析] “only+不定式”表示意料之外的结果。另外,也可将“only to do sth.”视为固定用法,意为“不料(却)……,结果(却)……”。

新闻记者们匆忙赶到机场,却发现他们想采访的影星们已经离开了。 19、A

[考点] 词语搭配

[解析] name...after...为固定搭配,意为“以……命名……”。

这座桥是以这位英雄的名字命名的,他在建造这座桥时献出了生命。 20、A

[考点] 虚拟语气 [解析] 本句包含一个without引出的含蓄条件句。由题意可知,本句是对现在情况的假设,所以句中的谓语动词应该用“would+动词原形”的形式。 没有水和阳光,地球上的植物根本无法生长。 21、C

[考点] 非谓语动词

[解析] 不定式短语(常表示将来的动作)在句中作定语修饰名词时,一般紧跟在被修饰的名词之后,作后置定语。本题中被修饰的名词question和动词discuss为逻辑上的动宾关系,且句中又有表示将来的时间状语tomorrow,故应用不定式的被动式。

明天将要在会议上讨论的那个问题对我们的下一个五年计划非常重要。 22、D

[考点] 非谓语动词 [解析] 本题考查非谓语动词作宾语补足语的用法。句中的宾语himself与understand为逻辑上的

动宾关系。,所以应用过去分词understood表被动。另外,使役动词make的复合宾语中作宾语补足语的不定式不带to。故选D。

皮埃尔常常借助于肢体语言让别人很好地理解他的意思。 23、A

[考点] 动词时态

[解析] 根据句意可知,对方刚才说电话号码时自己没有听清楚,描述的是发生在过去的事情,因此应该用一般过去时。故选A。

“再说一遍你的电话号码吧?我(刚才)没有听清楚。” 24、C

[考点] 动词时态

[解析] by the time:到……时候,空处所在的句子表示到这个时间点为止已经完成了某件事。若从句为一般现在时,主句用将来完成时。本句应用将来完成时,表示截止到将来某时已经完成的动作。故选C。

你不必催她。到你准备好的时候,她将已经把它完成了。 25、B

[考点] 定语从句

[解析] 本句包含一个非限制性定语从句,which作为关系代词代替前面的整个句子,并在定语从句中作主语。其他三个选项都不能引导非限制性定语从句。 26、A

[考点] 词语搭配

[解析] make no difference to sb. 为固定搭配,意为“对某人没有影响、不起作用”。 他今天或明天离开对我没有影响。 27、A

[考点] 词语搭配

[解析] take advantage of为固定搭配,意为“利用”。

我想利用这次机会向你表达谢意,感谢你在我访问期间对我的款待。 28、B

[考点] 定语从句

[解析] 当表示原因的reason作先行词并且从句中缺少原因状语时,应用关系副词why或者for which引导定语从句。

我给你写信的原因是要告诉你关于周六聚会的事情。 29、A

[考点] 固定用法

[解析] “would rather+动词原形”是英语中的一个习惯用法,意为“宁愿,宁可,最好”。其否定形式是在would rather之后加not。故选A。

比尔说他不愿意去看电影,因为他要准备考试。 30、B

[考点] 动词时态

[解析] unless引导条件状语从句时,从句用一般现在时,主句用一般将来时。另外,从句中的measures和take为逻辑上的动宾关系,所以应用被动语态。故选B。 水将会被污染得更严重,除非立刻采取一些措施。 31、B

[考点] 非谓语动词

[解析] 本题考查非谓语动词作宾语补足语的用法。句中的宾语watch与repair为逻辑上的动宾关系,所以应用过去分词表示被动。故选B。 他的表修好之后,便不再问我时间了。 32、C

[考点] 词义辨析 [解析] interfere:干涉,妨碍;introduce:介绍;interrupt:中断,打断,插嘴;prevent:

阻止。根据句意,选C。

安静!人们在说话的时候打断他们是非常无礼的。 33、B

[考点] 词义辨析

[解析] adopt:采取,收养;adapt:适应,改编,常用于“adapt to...”结构中,意为“使习惯于,使适应……”。本题中it为形式宾语,真正的宾语为形容词difficult之后的动词不定式,故空处应用动词原形。故选B。

发现自己很难适应南方的天气,他决定搬到北方。 34、A

[考点] 词语搭配

[解析] have an effect on sb. 为固定搭配,意为“对某人有影响”。effect意为“影响”时,是名词;affect为动词,意为“影响,感染”;effective为形容词,意为“有效的,起作用的”;affective为形容词,意为“情感的,表达感情的”。 辛德瑞拉把药喝了,但是这似乎对她不起作用。 35、A

[考点] 词义辨析

[解析] in no time:立即,马上;after a long time:很久之后;ahead of time:提前;behind the times:过时,落伍。根据句意,选A。

五个饥肠辘辘的孩子围坐在桌旁,食物很快就会消失的。 36、B

[考点] 词义辨析

[解析] instead of:代替,而不是;on behalf of:代表;in place of:代替,取代;in case of:万一,假设。根据句意,选B。 总经理代表公司签署了协议。 37、D

[考点] 词义辨析

[解析] besides:除……之外(还有);in addition:此外;except:除……之外(没有),表示从同类的人或物中“除掉”,不包括被除去的人或物;except for:除……之外(没有),常指对某种情况进行具体细节方面的修正,被除去的事物与正谈及的事物之间不具有共同属性或性质;except that:除……之外(没有),后面跟从句。本句中空处之后是一个从句,并且表示“除……之外(没有)”。故选D。

我对约翰一无所知,除了知道他是某所大学的老师。 38、D

[考点] 表语从句

[解析] 本题考查表语从句。that可以引导表语从句并且在句中不作成分,符合题意;what引导表语从句时,在从句中充当句子成分;whether:是否;whenever:无论何时。 大众传媒的另一个意义在于它给人们提供日常生活中所需要的信息。 39、A

[考点] 动词时态

[解析] 本题答句是and连接的两个并列分句,此时两个并列分句应该用相同的时态,所以空处应该与went保持一致,都表示过去发生的事情,因此应该用过去式。 ——我好久没见你了!你去哪儿了?

——我去了宁夏并且在那里待了一年,在一所小学志愿教学。 40、B

[考点] 词义辨析

[解析] use up:用完,用尽;die out:灭绝;go up:上升;get rid of:摆脱,除去。根据句意,选B。

对于人类来说,动物是最重要的资源之一;然而,根据相关研究,到2030年很多物种将会灭绝。 Ⅱ. Reading Comprehension

Passage One

41、A

[考点] 主旨大意题

[解析] 第一段讲述了充足睡眠的好处及作用,接着概述了睡眠的四个等级以及做梦时眼睛的一些状态;最后一段提供了一些有助于睡眠的方法。因此全文的关键词应是“sleep”。故选A。 42、D

[考点] 词语理解题

[解析] 最后一段讲述有助于睡眠的方法。根据最后一段最后一句“...will help you fall asleep!”可推知,drowsy是fall asleep的近义词。sick:生病的,病态的;awake:醒着的;asleep:睡着的,长眠的;sleepy:困乏的,欲睡的。根据句意“其他人认为喝杯热牛奶将有助于让你有困意”可知,选D。 43、B

[考点] 推理判断题

[解析] 根据第一段第二句“Enough sleep is necessary for good health.”可知,充足的睡眠对健康很有必要。由此可推知,不充足的睡眠可能会导致健康情况很糟糕。故选B。A、C两项内容文章并未提及,D项是有助于睡眠的方法。 44、D

[考点] 事实细节题 [解析] 根据第三段第二句“...when dreaming occurs, your eyeballs begin to move more quickly...”可知,当人们做梦时,眼球开始快速转动,这个过程叫作REM。因此选项A、B都正确。故选D。 45、D

[考点] 推理判断题

[解析] 第一段讲述了充足睡眠的好处,第二段概述了睡眠的四个等级,第三段讲述了做梦时眼睛的一些动作,最后一段给出了一些有助于睡眠的方法。但是文章并没有说明成年人所需要的睡眠时间的平均值。故选D。 Passage Two

46、B

[考点] 事实细节题

[解析] 根据第二段第二、三句“...children do not merely absorb words and images. Instead, they learn both stated and implied meanings from what they see.”可知,孩子们看电视时,不仅能理解话语和画面,还能从他们看到的现象中领悟到一些暗含的意思,所以选项B正确,选项A、C不符合题意。根据第二段第四句“...children learn early the psychology of characters in TV shows.”可知,孩子们还能从电视节目里了解到人物的心理特征。因此选项D描述错误。故选B。 47、C

[考点] 实施细节题

[解析] 根据第二段倒数第二句“...children understand far more when their parents watch TV with them...”可知,如果父母陪着孩子一起看电视的话,孩子们会理解得更多。故选c。 48、D

[考点] 事实细节题

[解析] 根据第三段倒数第二句“Things like parents' educational background have a stronger influence on a child's reading.”可知,父母的教育背景对孩子的阅读能力有很大的影响。故选D。 49、C

[考点] 事实细节题 [解析] 根据第四段倒数第二句“If you're smart young, you'll watch less TV when you're older...”可知,小时候越聪明,长大之后看电视的次数越少。因此,选项C正确。选项A与文章大意不符,选项B和选项D文中并未提及。 50、D

[考点] 主旨大意题

[解析] 第一段提出论点:人们往往指责电视给孩子们带来一些问题,但其实电视并不会带来人们所认为的那些问题,还要考虑到其他因素的影响。接下来论述了孩子们看电视时可以学到的东西并反驳人们普遍认为的“电视会给孩子们带来很多危害”这一观点。最后一段得出结论“Anderson suggests that television cannot be blamed without considering other influences.”故选D。 Passage Three

51、B

[考点] 事实细节题 [解析] 根据第二段内容可知,“Practice random kindness and senseless acts of beauty.”这句话对她的影响很大,她想要把善意传播下去,所以就为后面的六辆车付了钱。故选B。 52、A

[考点] 事实细节题

[解析] 根据第三段第三句“I thought it was beautiful...”可知,Judy Forman把这句话抄下来是认为它写得很美。故选A。 53、D

[考点] 事实细节题

[解析] 根据第四段第二句“It was in a restaurant that Anne wrote the phrase down on a piece of paper...”可知,是Anne Herbert把这句话写在纸上的。故选D。 54、C

[考点] 词语理解题

[解析] 本句中的build on意为“在……的基础上发展”。另外,根据上下文可知,善意是可以通过人们的传播而发展、再生的,这和选项C表达的意思相近。reproduce意为“复制,再生”。故选C。 55、B

[考点] 推理判断题

[解析] 最后一段第一句“The acts of random kindness spread.”点出了本段的大意,即“善良是可以传播下去的”,因此选项B正确。其余三项的描述与文章大意不符。 Passage Four

56、A

[考点] 事实细节题

[解析] 根据第二段第二句“He saw a date of 1973 on the back of the box.”以及第四段最后一句“...this game still around 40 years later.”可知,彼得买的这个文字游戏大概是40年前生产的。故选A。选项B、D与第七段第四句“Over the years, the game had been produced using letters in different sizes and game boards in different colors.”不符。选项C与第二段第一句“...it was completely covered in factory-sealed plastic.”不符。 57、B

[考点] 推理判断题

[解析] 根据第一段最后一句“Uh, look, the game box hasn't even been opened yet. That might be worth some money.”可知,售货员认为这个还未打开的文字游戏可能会很值钱。根据文章第四段中“...People like something rare...”可知,这个游戏很稀有。综上可知,选B。

58、B

[考点] 事实细节题 [解析] 根据第七段第二句“Then he typed in the name of the word game and hit SEARCH.”可知,他是在网上搜索到这些名字的。故选B。 59、A

[考点] 事实细节题

[解析] 根据最后两段可知,彼得给售货员三百美元作为回报。故选A。选项B本文并未提及。选项C和选项D描述错误。 60、C

[考点] 主旨大意题

[解析] 通读全文可知,本文主要是告诉我们要对别人的善意帮助充满感激。故选C。 Ⅲ. Cloze Test

61、C

[考点] 词语搭配题

[解析] 本句意为:他把梳子递给我。hand sb. sth. /hand sth. to sb. 为固定搭配,意为“递给某人某物”。 62、D

[考点] 逻辑推理题

[解析] 根据第二段第三句中的副词“excitedly”和第二段第四句中的副词“happily”可知,作者很高兴去帮父亲清洗梳子。故选D。 63、A

[考点] 逻辑推理题

[解析] 根据上题的分析可知,父亲交给我的这项任务给我带来了很多快乐。故选A。 64、D

[考点] 词义辨析题

[解析] 本句意为:我兴奋地打开水龙头,认真地清洗梳子。turn on:打开;turn out:关掉,熄灭;turn over:移交,翻阅;turn in:上交。根据句意可知,选D。 65、B

[考点] 语法结构题

[解析] 因为本文叙述的是过去发生的事情,所以此处应该用过去将来时,表示过去的某种习惯性行为。再根据前后句时态以及本句的意思“我把梳子还给父亲时,他总会亲切地对我微笑并把梳子放回钱包里”可知,应选B。 66、B

[考点] 逻辑推理题

[解析] 根据第四段第一句“...Dad's business was getting back on track.”中的

“business”可知,此处为原词复现,空处也应该用business,意为“父亲开始了自己的事业”。 67、B

[考点] 逻辑推理题

[解析] 文章前两段描述了家庭温馨的画面,下文提到父亲创业不太成功之后,不再像以前那样早早回家,前后形成鲜明对比。由此可知,本句是讲述父亲创业之后一切都开始发生变化。故选B。 68、C

[考点] 词义辨析题 [解析] 本句意为:妈妈和我都非常恼火,因为父亲把我们一家置于这种困境中。be mad at:对……非常恼火;satisfied:满意的;delighted:高兴的;strict:严格的。故选C。 69、B

[考点] 语法结构题 [解析] 本句意为:随着时间的流逝,一种令人不舒服的沉默在我们中间蔓延。as:随着,在此处引导一个时间状语从句。with不能引导从句;after和before均不符合句意。故选B。

70、B

[考点] 词义辨析题 [解析] 本句意为:在我24岁生日那天,父亲早早地回到了家。occasionally:偶尔,间或;early:提早,提前;frequently:频繁地;rarely:很少,罕见地。根据句意可知,选B。 71、C

[考点] 逻辑推理题

[解析] 根据文章第一段最后一句“Good girl, help Daddy clean it...”中的“clean”一词可知,此处为原词复现。 72、B

[考点] 语法结构题

[解析] 本文叙述的是发生在过去的事情,因此时态应该用过去的相应时态。又由本句中的动词looked和headed可知,空处也应该用一般过去时,因为动词looked, took和headed是并列关系。故选B。 73、C

[考点] 语法结构题

[解析] 本句意为:为什么当我还是个孩子时,帮助父亲清洗梳子是如此快乐的一件事情。谓语动词为单数形式,所以此处为动名词短语helping Dad clean his comb作主语。选项B、D均不能作主语;而to help一般表示将来的动作。故选C。 74、D

[考点] 语法结构题

[解析] 分析句子结构并结合句意可知,此处应用动词不定式,在句中作目的状语,表明父亲早早回家的目的是要与我和母亲共度夜晚。其余三个选项均不能作目的状语。故选D。 75、C

[考点] 词义辨析题 [解析] 本句意为:父亲早早回家与我和母亲共度夜晚,这就意味着我们是一个幸福且充满爱的家庭。mean:意味着;say:说,表达。本文用的是一般过去时,所以本句也应该用一般过去时。故选C。 76、D

[考点] 词义辨析题

[解析] 本句意为:父亲冲我微笑并小心地把梳子放回钱包里。carefully:小心地;firmly:坚定地,坚决地;hurriedly:匆忙地;curiously:好奇地。根据句意可知,选D。 77、A

[考点] 逻辑推理题

[解析] 根据上下文可知,这次我把梳子给父亲的时候,我注意到了一些不同于往常的现象:父亲变老了,微笑时眼睛周围有皱纹了。故选A。 78、D

[考点] 词义辨析题

[解析] 本句意为:父亲微笑时,眼角有了皱纹,然而他的微笑还是和以前一样暖心……。yet可以作连词,意为“然而,但是”;for作连词时,意为“因为,由于”;or作连词时,意为“否则,不然”;so作连词时,意为“因此,所以”。根据句意可知,选D。 79、B

[考点] 词义辨析题 [解析] kindhearted:仁慈的;heartwarming:使人幸福愉快的,暖心的;cold:冷的;hot:热的。本句意为:父亲的微笑还是和以前一样暖心。heartwarming与65空后的affectionately(亲切地,深情地)意思相近。故选B。 80、B

[考点] 词义辨析题

[解析] 本句意为:父亲只是想要他的家人过上好生活。clothes:衣服;life:生活;food:食物;house:房子。根据句意可知,选B。 Ⅳ. Translation

81、网上学习并不比传统课堂学习容易。事实上,许多学生认为网上学习需要花费更多的时间和精力。网络课程的要求并不比任何一种传统的优质课程少。然而,成功的学生认为网上学习是一种便捷的受教育方式,但不是一种容易的方式。不论晚上或周末,为了完成作业,许多网络课程学习者在电脑前一坐就是好几个小时。传统课堂学习者已完成作业并开始玩耍,而此时网络课程学习者却很可能还在网上学习。网上学习者每门课需要每周学习4至15小时。 Ⅴ. Writing 82、[范文]

Reusing Textbooks

As is known to all, when students graduate, most of their textbooks are still in good condition; however, those textbooks are often thrown away. This is a waste of resources. Therefore, some people hold that textbooks should be reused for several benefits.

First and foremost, a considerable amount of waste will be avoided. One student's trash can become another student's treasure. Second, reusing textbooks will lead to a cut in expenses on textbooks. Third, less new textbooks and more second-hand textbooks mean that a great deal of natural resources will be saved. Lastly, pollution produced by paper mills will be reduced. In my view, reusing textbooks should be advocated because it can make our environment much better. Besides, students do not have to spend too much money on textbooks. What is more, reusing textbooks can help promote students' awareness of treasuring natural resources.

搜索更多关于: 陕西省专升本大学英语真题2016年 的文档
陕西省专升本大学英语真题2016年.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c904cy18uf17u3cm9b9nu86wqu5roq70039x_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top