Module 2 No Drugs
(建议用时:35分钟)
Ⅰ.阅读理解
A
(2020·海口调研)I was selfish as a teenager. I usually spent my time thinking about myself and taking care of my own needs. I let my older brother do most of the work around the house until he left for college. I let my mom and dad worry about our bills and problems while I read books, played, and lost myself in my own imagination. This didn’t change even when I went to college either. I studied hard but only to make my own life better. Even when I started to explore my faith, it was only to increase my own happiness.
I married after graduation and decided to start a family. Of course, I had no idea what hard knocks reality had in store for my selfish soul. Soon I found myself unemployed, deeply in debt, and with a new baby on the way. I found out that life has little sympathy for spoiled people. In fact, all of the struggles I was going through were beating the selfishness slowly out of me.
Still, I didn’t give up on happiness, I knew that there must be a way to find it. I finally realized, however, that it had to include more than just my own needs, wants, and desires. The answer began to make itself clear one night shortly after my baby boy was born. I got a bottle and held him in my arms. As I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting eyes. I smiled and talked to him. Then he smiled and I could feel my heart growing, expanding with love. I felt such peace and joy. At that moment I had a hint of the truth: It is by growing our hearts with love that we find our happiness.
Carolyn Arends wrote:“The more people you let into your heart, the bigger your heart gets. The more love you get, the more love you have to give. It just keeps growing.” So, keep loving, keep living and keep caring. Keep growing your heart today, tomorrow, and always.
【解题导语】 本文是一篇夹叙夹议文,主要讲述作者由一个自私的人成长为一个心中对他人有爱的人,也明白了“爱他人即幸福”的道理的经历。
1.What do we know about the author form the first paragraph? A.He often helped his brother with housework.
B.He studied hard for his family. C.He put his own needs above others’. D.He was concerned about his family.
C 解析:推理判断题。根据第一段中的“let my older brother do most of the work” “let my mom and dad worry about our bills and problems” “This didn’t change even when I went to college either” “I studied hard but only to make my own life better.”和“it was only to increase my own happiness” 的描述可推知,作者在青少年时期较为自私,行为处事总是只考虑自己,几乎不为家人考虑,即他把自己的需要放在别人的需要之上。故选C项。
2.What did the author realize after he suffered in life? A.Spoiled people can’t survive the hardship of life. B.Life is cruel to spoiled people. C.Spoiled people are never happy in life. D.Selfishness is helpful.
B 解析:细节理解题。根据第二段中的“Soon I found myself unemployed, deeply in debt, and with a new baby on the way. I found out that life has little sympathy for spoiled people.”可知,作者在经历了人生的失意后,终于发现生活对被宠坏的人是残酷的。
3.What can be inferred from the passage? A.The author loved kids. B.The author often fed his baby.
C.The author realized the importance of happiness. D.When caring for his baby, the author got inspired.
D 解析:推理判断题。根据第三段中的“As I was feeding him I looked down and saw his big, innocent, trusting eyes. I smiled and talked to him. Then he smiled and I could feel my heart growing, expanding with love. I felt such peace and joy. At that moment I had a hint of the truth: It is by growing our hearts with love that we find our happiness.”可推知,作者在照料孩子的过程中领悟到了通往幸福的途径。
4.Which can be the best title for the passage? A.Loving Others, a Way to Happiness B.The Elder One Grows, the More He Gets C.Help Others, Help Oneself D.Keep Growing to Live a Happy Life
A 解析:标题归纳题。根据最后一段中的“‘The more people you let into your heart,
the bigger your heart gets. The more love you get, the more love you have to give. It just keeps growing.’ So, keep loving, keep living and keep caring. Keep growing your heart today, tomorrow, and always.”的描述可推知,这篇文章的主旨是“爱他人即幸福”。
B
(2020·江西三校联考)When I was three years old, I couldn’t speak. It was a strange reality that none of the doctors I visited could understand.
One day, I was shadowing(尾随) my mother. She found herself looking in a mirror, and through it our eyes met. She began to speak
to me through the reflection, and I slowly began to mimic(模仿) her mouth’s movements until I formed a word.
It turned out that I’m deaf in my left ear, and have a slight problem in my right. Being hard of hearing has been difficult, but I’ve never lived in a state of self-hating sorrow. Imagine being able to shut out all sound as you lay your head down to sleep by simply rolling over onto one side. That’s my reality when I sleep on my “good ear”, and it makes me feel like a superhero sometimes.
People call my deaf side my “bad ear”, but when I wear my hearing aid, I have access to a range of features that some other deaf people don’t. In cinemas, for example, with one click of a button I can enjoy a whole film as though it were whispered to me from the mouths of the actors.
Owning a hearing aid hasn’t always felt good, however. On the first day I got my aid, when I was eight, I took it to school for show and tell. As I explained how it worked to my classmates, a boy yelled out, “Aren’t those for old men?” At that moment, I felt different. It took a long time for me to get over that sense of being so unlike my peers.
But it’s not just schoolkids who can make us deaf and hard-of-hearing people feel like burdens. Every video on social media that lacks subtitles(字幕), for example, means an entire community of deaf people is unable to enjoy it. Completely deaf people are excluded from enjoying many movies too, as subtitles in cinemas are almost impossible to find.
And with hearing aids costing around $2,500 each, it can be hard for many people to afford to be able to listen to things that others take for granted. As for me, I can listen to music, enjoy films, and catch conversations—I’m lucky. I’m deaf,
but I can still hear everything. I’ve been blessed with wonderful life experiences, and I am human. And when it comes to sleeping, I’m even superhuman.
【解题导语】 本文主要讲述了作者积极应对自己听力障碍的励志故事。 5.How does the author view his hearing difficulty? A.It’s a disaster and causes him a lot of trouble. B.It gave him a chance to experience something special. C.It made him feel embarrassed in front of his classmates.
D.It helped him to live in his own world without being interrupted. B 解析:推理判断题。根据对第三段的整体理解,尤其是最后一句“That’s my reality when I sleep on my ‘good ear’, and it makes me feel like a superhero sometimes.”可推知,听力障碍让作者有了与众不同的体验,与最后一段倒数第二句“I’ve been blessed with wonderful life experiences, and I am human.”呼应,故选B。
6.What can be inferred from the passage about the author? A.He was born deaf.
B.He is optimistic and helpful.
C.His family and classmates have supported him a lot. D.The hearing aid brings much convenience to his daily life.
D 解析:推理判断题。根据第四段第一句“People call my deaf side my ‘bad ear’, but when I wear my hearing aid, I have access to a range of features that some other deaf people don’t.”和对本段的整体理解可推知,助听器给作者的生活带来了诸多便利,故选D。
7.What is the author’s attitude towards his life? A.Grateful. C.Excited.
B.Anxious. D.Disappointed.
A 解析:观点态度题。根据最后一段第二句“As for me, I can listen to music, enjoy films, and catch conversations—I’m lucky.” 和第四句“I’ve been blessed with wonderful life experiences, and I am human.”可推知,作者对自己的生活充满感激之情,故选A。
8.What is the author’s main purpose in writing the passage? A.To give advice on life to disabled people. B.To show how difficult life is for disabled people.
C.To share his experience of treating a disadvantage with gratitude. D.To show the convenience a hearing aid could bring.
C 解析:写作意图题。根据对全文的整体理解可知,本文主要讲述了作者积极应对听
相关推荐: