第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

中考英语阅读理解真题汇编(含答案)及解析

来源:用户分享 时间:2025/11/28 7:33:48 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

中考英语阅读理解真题汇编(含答案)及解析

一、阅读理解

1.根据短文理解,选择正确答案。

B

People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. Worrying about our problems can affect how we do at school. It can also influence the way we behave with our families. So how do we deal with our problems? There are many ways and here is one of them

Most of us have probably been angry with our friends, parents or teachers. Perhaps they said something you didn't like, or you felt they were unfair. Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost.

When we are angry, however, we are usually the ones affected. Perhaps we have seen young children playing together. Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other. However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us to learn. (1)What is the writer?

A. A shopkeeper. B. A doctor. C. A student. D. A dentist. (2)What is the main idea of the passage?

A. How to deal with problems. B. How to do at school. C. How to behave with families. D. How to talk to each other. (3)What will happen if people stay angry for long according to the text?

A. They feel unfair. B. They may get sick. C. Good friendship may be lost. D. They may miss each other. (4)Children decide not to talk to each other probably because_______.

A. they become unhappy B. they have different ideas C. they worry about a small problem D. they want disagreements (5)From the passage, we know an important lesson for us is

A. playing together B. learning to forget C. staying angry D. feeling unfair 【答案】 (1)C (2)A (3)C (4)B (5)B

【解析】【分析】人与人之间难免会有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告

诉我们怎样处理与人相处时的问题。

⑴推理判断l.根据第一段Worrying about our problems can affect how we do at school. 可知作者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选C。

⑵主旨大意。根据文章第一段People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy. 可知问题讨论如何处理问题,故选A。

⑶根据Sometimes people can stay angry for years about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost可知为小事长时间生气会失去好朋友。故选C。

⑷根据 Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other.可知小孩不说话是因为他们有分歧。故选B。

⑸归纳总结。根据最后一句话This is an important lesson for us to learn. 可知长时间生气不好,所以要学会遗忘。故选B。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解

Black is at City Art Center

A Trip into a Young Farmer's Mind

Chickens that can talk? Cows that can dance? They are all in Louis Black's comic books(漫画书).

Louis Black was born on a farm. The quiet young man spent most of his life helping his parents on the farm. When he was nine, he started to draw the animals on the farm. Later, he put them into his comic books in his own funny way. They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.

The shy farmer's comic books became famous only after he died. He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.In order to remember him, his family showed his comic books in the town museum, and people liked them very much. Now the original(原始的)pictures of Louis Black's farm animals can be seen at the City Art Centre for one month. Come and visit the beautiful world of Louis Black!

(1)At what age did Louis begin to draw the animals on the farm?

A. At9. B. At 13. C. At23. D. At 35. (2)The underlined part \ A. sat B. rose C. died D. stood (3)Which is the RIGHT order of what happened?

a. His books became popular. b. His family enjoyed his books. c. He passed on in a fire. d. He started to draw animals. e. He was born on a farm.

A. a-b-c-d-e B. e-b-d-a-c C. e-d-b-c-a D. b-d-c-e-a (4)What is the purpose of the passage?

A. To plan a trip to visit a farm. B. To tell people about an art show.

C. To attract people to the farm. D. To share ideas of drawing comic books. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B

【解析】【分析】主要讲了一个城市艺术节目。

(1)细节题。根据When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知Louis9岁时开始在农场里画动物,故选A。

(2)细节题。根据The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知这位腼腆的农民死后,他的漫画书才出名,所以passed on意思是死亡,即died,故选C。 (3)细节题。根据第三段第一句Louis Black was born on a farm.可知e是第一个;根据第三段第三句When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知d是第二个;根据第三段第五句They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.可知b是第三个;根据第四段第二句He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.可知c是第四个;根据第四段第一句The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知去世后农民的书变得著名的,所以a是第五个,故选C。 (4)细节题。根据全文可知主要讲了一个城市艺术节目,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

3.阅读理解

What problems do the teenagers probably have? Here is a survey showing their main problems. Problems Feeling stressed Getting shortsighted Fights Causes Advice Too much homework. Don't Make a plan for study and hobbies. Find have enough time for their time to relax as possible as you can. hobbies. Too much homework. Bad Do the homework or reading in a correct reading and writing habits. with classmates. study Getting fat influence. way. other. Share your problems with them. them just for a short time when you are tired. Having more pocket money to Use your pocket money to do something buy snacks. Dislike doing meaningful. Spend some time doing exercise every day. exercise. Don't know how to get on well Make more friends and understand each Feeling tired of Computer games’ bad Don't be crazy about computer games. Play (1)How many main problems are there in the survey? A. Four. B. Five. C. Six. D. Seven. (2)What problems are caused by too much homework? A. Feeling stressed and fights.

B. Feeling tired of study and getting fat. C. Feeling stressed and getting short- sighted. D. Getting short-sighted and feeling tired of study.

(3)If Simon is feeling stressed, he should ________________. A. do much more homework

B. make a plan to spend time on study and hobbies C. donate his pocket money to Project Hope D. buy some snacks

(4)Peter is feeling tired of study, maybe because he. A. has no close friends B. has no pocket money C. plays too many computer games D. gets fatter and fatter (5)________________ is a good way for the teenagers to stop fights. A. Doing less homework B. Playing computer games C. Learning how to make friends D. Paying no attention to each other 【答案】 (1)B (2)C (3)B (4)C (5)C

【解析】【分析】主要讲了青少年有的主要问题、起因及建议。

(1)细节题。根据表格Feeling stressed、Getting shortsighted、Fights、Feeling tired of study、Getting fat,可知一共5个问题,故选B。

(2)细节题。根据表格第一个Feeling stressed Too much homework.和第二个Getting shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.可知太多的作业导致有压力和近视,故选C。

(3)细节题。根据表格第一个Make a plan for study and hobbies.可知建议是为学习和爱好制定计划,故选B。

(4)细节题。根据表格第四个Computer games’ bad influence.可知电脑游戏的坏影响会让学生厌倦学习,故选C。

(5)细节题。根据表格第三个Don't know how to get on well with classmates.可知不知道怎样和同学相处是打架的原因,所以学习怎样交朋友是阻止打架的好方式,故选C。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

4.阅读理解

For most people in the West, Valentine's Day(情人节) ends on February 15, but here in Japan it's not quite over until March 15. March 14-exactly one month after Valentine's Day--is White Day in Japan.

To really understand what White Day is all about, you have to understand what Valentine's Day in Japan is like. Japanese Valentine's Day is all about men getting presents. Japanese women are usually too shy to show their love, though it might not be true today. Valentine's Day is a great

中考英语阅读理解真题汇编(含答案)及解析.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c9ivwc45gfx1j03v4iv5u208bi7808n00a6a_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top