第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

【名师伴你行】高考英语二轮复习 1-11 名词性从句提能专训

来源:用户分享 时间:2025/10/27 0:08:56 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

【名师伴你行】2015届高考英语二轮复习 1-11 名词性从句提

能专训

Ⅰ.单句语法填空(名词性从句)

1.(2014·山东潍坊高三联考)It is our responsibility, so ________ I don't want now is to push it to the students.

答案:what 解析:考查主语从句。此处引导主语从句,因为引导词在从句中作want的宾语,表示“……的事情”,所以用what引导该从句。注意:that引导主语从句时不充当句子成分。

2.Research suggests an increase in voice is a signal ________ someone is lying. 答案:that 解析:考查同位语从句。句意:研究表明声音的提高是一个人在撒谎的标志。分析句子结构可知,空格后的句子意思完整,不缺少任何成分,故用that引导同位语从句,该从句用于解释说明signal的内容。

3.The small mountain village ________ we spent our holiday last month lies in ________ is now part of Hubei.

答案:where; what 解析:考查定语从句和宾语从句。“________ we spent our holiday last month”是定语从句,修饰先行词The small mountain village,定语从句中缺少地点状语,故第一空用where; “________ is now part of Hubei”是宾语从句,从句中缺少主语,故用what。

4.(2014·辽宁瓦房店高三二模)His family members gave some examples of ________ his drinking and smoking had affected the family.

答案:how 解析:考查宾语从句。分析句子结构可知,“________ his drinking and smoking had affected the family”是宾语从句,引导从句的连接词表示方式,故用how。

5.(2014·湖南岳阳高三质量检测)It has been proved ________ several new kinds of medicine ________ a positive effect on the cure of H7N9.

答案:that; have 解析:考查主语从句和主谓一致。分析句子结构可知,It是形式主语,真正的主语是主语从句“________ several new kinds ... the cure of H7N9”,该主语从句的引导词仅起连接作用,无任何意义,故第一空用that,从句中several new kinds of medicine作主语,谓语动词用复数形式。

6.It is no use doing ________ you like; you have got to like ________ you do. 答案:what; what 解析:考查名词性从句。句意:干你喜欢的事是没有用的;你得喜欢你所干的事。第一空引导宾语从句且在从句中作like的宾语,表示“……的事情”,故用what;第二空引导宾语从句且在从句中作do的宾语,表示“……的事情”,故也用what。

7.He jumped out of bed and ran to the door to see ________ the parcel was for.

答案:who 解析:考查宾语从句。句意:他从床上跳下来,跑到门口去看这个包裹是给谁的。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,从句作see的宾语,且空处在从句中作介词for的宾语。

8.(2014·北京海淀区高三期末)You can complain, but I doubt ________ it will make any difference.

答案:whether 解析:考查宾语从句。句意:你可以发牢骚,但我对这样做是否有用表示怀疑。从句意和句子成分看,这里用whether引导宾语从句,表示“是否”。

9.(2014·合肥高三质量检测)The bride and groom gave ________ attended their wedding some gifts to share their happiness.

答案:whoever 解析:考查宾语从句。句意:新郎和新娘给任何一个参加他们婚礼的人发一些礼物以分享他们的幸福。分析句子成分可知,“________ attended their wedding”是宾语从句,从句中缺少主语,再结合句意可知应用whoever。

10.Helen has just heard the news from her father ________ her boyfriend David will come back soon.

答案:that 解析:考查同位语从句。句意:海伦刚从她的父亲那儿得到消息,她的男朋友大卫很快就会回来。分析句子结构可知,“________her boyfriend David will come back soon”是同位语从句,且从句意思完整。不缺少任何成分,故用that引导。

11.(2014·成都高中毕业班检测)The message of Saving Private Ryan is ________ humans want peace, not war.

答案:that 解析:考查表语从句。句意:《拯救大兵瑞恩》传达的信息是人们想要和平而不是战争。此处引导表语从句,从句不缺少成分,所以用that。

12.(2014·浙江名校新高考研究联盟联考)There is still some doubt ________ the system will work even though all the factors have been considered.

答案:whether 解析:考查同位语从句。句意:即使所有的因素都考虑了,系统是否会运行仍有些疑问。whether引导的同位语从句作doubt的同位语,whether表示“是否”。

13.(2014·北京东城区高三检测)John seemed puzzled about ________ the question meant.

答案:what 解析:考查宾语从句。句意:John似乎对这个问题意味着什么感到很迷惑。根据句子的结构判断,about后接的是宾语从句,而从句中缺少宾语,再结合句意可知,要用what。

14.The teacher won't explain ________ it is that makes his students so fascinated by his lessons.

答案:what 解析:考查宾语从句。“________ it is that makes...by his lessons”为宾语从句,另外,从句使用了强调句型,强调主语what。

15.It is announced that big prizes will go to ________ finishes the assignment on time.

答案:whoever 解析:考查宾语从句。分析句子结构可知,“________ finishes the assignment on time”是宾语从句,从句中缺少主语;再结合“大奖将颁给任何一个按时完成任务的人”可知,此处应用whoever。

Ⅱ.阅读理解(科普研究类+时事新闻类+议论说明类)

A

(2015届高三大联考二)

(Reuters)-Australian scientists are attaching tiny sensors to thousands of honey bees to track their movements in a trial aimed at stopping the spread of diseases that have wiped out populations in the northern hemisphere.

Scientists at the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), Australia's national science agency, said the chips could help follow so-called colony collapse disorder, a situation where bees mysteriously disappear from hives, and the invasion of other harmful insects.

Scientists will use a small tool to glue on the sensors, weighing about 5 milligrams and measuring 2.5 millimeters square, after leaving the bees to sleep by refrigeration. Some young bees, which tend to be hairier than older bees, need to be shaved before the sensor can be glued on. Scientists will examine the effectiveness of pesticides(害虫) in protecting the bees from colony collapse disorder.

The study will also enable farmers and fruit growers to understand and manage their crops, given the honey bee's important role in the pollination(授粉) of crops globally, the CSIRO said in a statement issued on Wednesday.

“Honey bees play a vital role in the landscape through a free pollination service for agriculture, which various crops rely on to increase yields,” the CSIRO's Paulo de Souza, who is leading the project, said in the statement, “Using this technology, we aim to understand the bee's relationship with its environment.”

Scientists plan to fit sensors on 5,000 bees in the southern island state of Tasmania over the Australian summer. The radio frequency identification sensors work like an electronic tag for cars on a toll road, recording when insects pass a checkpoint. That will allow scientists to build a three-dimensional(三维) image of the insects' movements, a process described as “swarm sensing”.

The scientists are working on shrinking the sensor to 1 mm square so they can

be attached to smaller insects, including mosquitoes.

1.Why did the Australian scientists track the honey bees? A. To attach tiny sensors to the small bodies. B. To make experiments on these such bees. C. To find what has caused the death of bees. D. To spread some kind of disease to insects. 2.Some bees disappear from their hives ________. A. due to the colony collapse disorder B. because of being infected of illness C. due to chips glued to their bodies D. because of the terrible environment 3.Which is the benefit of the study? A. To increase the bee population. B. To help the farmers against disasters. C. To improve our living conditions. D. To stop any harmful insects invading. 4.What is the main idea of the passage?

A. All the insects' movements disturb the life of bees. B. Fewer and fewer honey bees are living in Australia. C. Australian scientists track bees to stop diseases. D. Advanced technology is used on honey bees. 答案:

1.C 解析:目的意图题。依据文章第一段的aimed at stopping the spread of diseases...可知,科学家的目的是阻止影响蜜蜂群体的某种疾病的传播。故选C项。

2.B 解析:细节理解题。依据文章第一段可知,科学家研究的目的是找出影响蜜蜂的疾病,第二段的the invasion of other harmful insects表明,由害虫入侵带来的某种疾病,导致蜜蜂突然失踪。故选B项。

3.A 解析:细节判断题。依据文章第一段的...that have wiped out populations in the northern hemisphere可知,某种疾病导致蜜蜂数量下降,因此研究的结果有助于提高蜜蜂的数量。故选A项。

4.C 解析:主旨大意题。文章讲述了澳大利亚科学家用芯片跟踪蜜蜂进行的研究,其目的是找出影响蜜蜂群体的疾病。故选C项。

B

Researchers have discovered a previously undocumented species of all-female

【名师伴你行】高考英语二轮复习 1-11 名词性从句提能专训.doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c0uq874oix33qhtz4wh2h1h1yk7phau00slg_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top