话题十六 文娱与体育(Recreation and sports)
Ⅰ.完形填空
A
《中国诗词大会》
Read the classic ancient poetry, do a beautiful young gentleman. If you think you do well in poetry, you can take part in the __1__ named the Chinese Poetry Conference(《中国诗词大会》). It became popular__2__ the teenagers. Let's not miss __3__ about it.
Nowadays, many teenagers are obsessed(沉迷) with computers and smart phones. These __4__ make students too lazy to think and recite. They are used to __5__ their feelings by computers and smart phones. Some of them forget __6__ to understand Chinese Poetry by heart. The teachers and parents are very __7__ about it. What can they do?
This winter vacation, CCTV held Chinese Poetry Conference. This program is__8__ daleitai(打擂台) form, so as to choose the __9__. Over one hundred competitors are from different __10__. Its __11__ is to lead the study of the whole people, reading the __12__ poetry. Many people think this competition is a good way to encourage teenagers to __13__ more and improve students' Chinese __14__.
Let us take the poetry as the life of the beacon light(指航灯). Let __15__ light up our way of life!
(C)1.A.concert B.context C.competition D.conversation (C)2.A.between B.in C.among D.of
(B)3.A.nothing B.anything C.something D.everything (D)4.A.computers B.school things C.guides D.tools (A)5.A.expressing B.saying C.telling D.speaking (A)6.A.how B.what C.why D.when
(D)7.A.careful B.careless C.busy D.worried (C)8.A.surely B.straightly C.mainly D.recently (A)9.A.winner B.worker C.teacher D.member
(A)10.A.places B.countries C.towns D.families (B)11.A.result B.purpose C.reason D.method (D)12.A.modern B.short C.long D.ancient (B)13.A.forget B.remember C.receive D.forgive (C)14.A.lessons B.movies C.knowledge D.program (B)15.A.us B.it C.them D.me
【文章大意】 本文是一篇记叙文。介绍了一档名为《中国诗词大会》的电视节目。如今的青少年越来越多地沉迷于电脑和手机,逐渐忘记了诗词要表达的寓意,这一情况使老师和家长都非常担心。因此《中国诗词大会》一经问世很快就受到了广大青少年、老师和家长的欢迎。
【答案精析】
1.C 考查名词辨析。concert “音乐会”;context “语境”;competition “竞争”;
1
conversation “对话”。由后文可知“《中国诗词大会》”是一场竞赛,故选C。
2.C 考查介词辨析。between“两者之间”;in“在……里面”;among“三者或三者以上之间”;of“……的”。句意为“这个比赛在青少年中非常受欢迎”。故选C。
3.B 考查不定代词辨析。nothing “没有什么”;anything “任何东西”;something “一些东西”;everything “一切事物”。句意为“让我们不要错过任何事。”这是一个否定句,所以用anything,故选B。
4.D 考查名词辨析。computers “电脑”;school things “学习用品”;guides “向导”;tools “工具”。电脑和智能手机是一种工具,故选D。
5.A 考查动名词辨析。expressing “表达”;saying “说”(后接说的内容); telling “告诉”;speaking “发言”。由句意“沉迷于网络的青少年习惯于通过手机和电脑来表达他们的感情。”可知选A。
6.A 考查疑问代词辨析。how “如何”; what “什么”;why “为什么”; when “什么时候”。由句意“一些学生忘记如何背中国古诗,”可知选A。
7.D 考查形容词辨析。careful “仔细的”;careless “粗心的”;busy “忙碌的”;worried “担心的”。be worried about 表示“对……感到担心”,为固定短语。句意为“父母对他们的子女沉迷网络耽误学习感到担忧。”故选D。
8.C 考查副词辨析。surely “肯定地”; straightly “直接地”;mainly “主要地”; recently “最近地”。句意为“这个节目主要是以擂台赛的形式”,其他几个均不符合语境。故选C。
9.A 考查名词辨析。 winner “冠军”;worker “工人”;teacher “老师”;member “成员”。句意为“这个节目是以擂台赛的形式来选出获胜者。”故选A。
10.A 考查名词辨析。 places“地方”;countries “国家”;towns “镇”;families “家庭”。由事实可知,这个节目的选手是来自不同地区的代表,而不是不同国家、城镇,或是不同家庭。故选A。
11.B 考查名词辨析。result “结果”;purpose “目的”; reason “原因”;method “方法”。由后文的to表目的可知,节目的目的是为了引领所有人学习阅读古诗词。故选B。
12.D 考查形容词辨析。modern “现代的”;short “短的”;long “长的”;ancient “古代的”。由第一段第一句“Read the classic ancient poetry, do a beautiful young gentleman”,可知是古诗词。故选D。
13.B 考查动词辨析。forget“忘记”;remember“记住”;receive“收到”;forgive“原谅”。由句意“许多人认为这种比赛是鼓励青少年多记的好方法。”故选B。
14.C 考查名词辨析。lessons“课”;movies“电影”;knowledge“知识”;program“节目”。通过句意“许多人认为这种比赛是鼓励青少年多记和提高学生的语文知识的好方法。”故选C。
15.B 考查代词辨析。us“我们”;it“它”;them“他们”;me“我”。由前文“Let us take the poetry as the life of the beacon light,”可知此句意为“让灯照亮我们生活的道路”,it指代the beacon light,故选B。
B
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后用方框中所给的词的适当形式填空。每个词限用一次。
动画影片《大鱼海棠》 adult point come attract successful as try different friend like If you grew up watching Chinese cartoon, you probably got the feeling that cartoon was something only kids could enjoy. Even today, the offerings are like Boonie
2
Bears(《熊出没》) and Pleasant Goat and Big Grey Wolf. By and large, Chinese cartoonists have yet to come up with more 1 successful work for both kids and 2 adults. The 2020 film, Monkey King: Hero Is Back, was a step in the right direction. But this summer may mark a turning 3 point. With Big Fish and Begonia(《大鱼海棠》) 4 coming out on July 8, Chinese cartoonists want to get their art taken seriously. “We hope this cartoon film will 5 attract everyone in different ways,” said Liang Xian, co-director of Big Fish. The film follows a 16-year-old named Chun who 6 tries to save the life of a human by protecting his soul(灵魂).The soul looks 7 like a small fish. And 8 as Chun lives with the fish, her love grows too. Liang says that 9 different people will see different things in the story about freedom and 10 friendship,__love and life.
【文章大意】本文是一篇说明文。介绍了今年七月上映的一部动画片《大鱼海棠》。长期以来,国产动画片主要以吸引孩子为主,比如《熊出没》和《喜羊羊和灰太狼》,2020年上映的《大圣归来》打破了这一现状,而《大鱼海棠》可能会成为历史的转折点,它讲述了女孩春保护人类男孩灵魂的故事,将以其丰富的内涵吸引不同的观众。
【答案精析】
1.successful 由空后名词“work”可知,此处应填一个形容词,再由语境可知此句意为“中国卡通作家应该想出更多成功的作品”,故填successful。
2.adults 由句中“for both kids and...”可知此处填与kids并列的名词复数形式,结合备选单词可知填adults。
3.point 由上下文语境可知句意为“但是这个暑假可能是一个转折点。”turning point“转折点”,为固定搭配。故填point。
4.coming 由句意及后面的out可知此处为一个动词词组,come out“出版,出现,问世”,为固定短语,而with是介词,后面应该接动词的ing形式,故填coming。
5.attract 前面有will可知此处填动词原形,句意为“我们希望这部卡通电影将会以不同方式吸引每个人。”故填attract。
6.tries 此句是who引导的定语从句,由句子成分可以判断此处填动词,try to do sth“试图做某事”,主语是Chun,而且是一般现在时,所以应该用第三人称单数形式tries。
7.like look like“看起来像”,为固定短语。like在此处是介词“像”,句意为“灵魂看起来像一条小鱼”。
8.as 分析句子成分可知,这个句子不缺少主干成分,结合备选单词考虑用连词as,表示“由于”,句意为“由于Chun与这条鱼生活在一起,她的爱也慢慢增加。”故填as。
9.different 分析句子可知此处需要一个形容词修饰名词people,而后面有different things, 所以填different,表示不同的人在这个故事中会明白不同的东西。
10.friendship 因为freedom, life, love都是抽象的名词,结合备选单词及语境可知此处填friendship,表示“友谊”。句意为“每个人都会看出不同的东西——关于自由,友谊,爱和生命”。
Ⅱ.阅读理解
A
“奥运狂人”——陈冠明
3
Meet Chen Guanming, a 60-year-old Chinese farmer who pedaled(踏板) his rickshaw(三轮人力车) all the way from China to Rio. He calls himself “Olympic madman,” and surely he deserves it: This is the third Olympic Games he's ridden to.
Seventeen years ago, he started the crazy adventure as an Olympics chaser: He travelled around China in his rickshaw before attending the Beijing Olympics in 2008, then made it to London in 2012, and now he's in Rio. He plans to finish his global journey in Tokyo for the 2020 Olympics.
Chen doesn't really have money, but strangers he has met on the road have been giving support to him: heartfelt encouragement, a warm meal, or a lift up a hill. The rickshaw, his good buddy(好伙伴), carries all his luggage and weighs as much as 400 pounds.
Zsofia Korodi, a Hungarian living in London, set up a Facebook fan page for Chen after being “inspired by his actions,” so that supporters can keep in touch with him.
Chen said he does it all to promote the Olympic spirit. “My biggest hope is to encourage the poor, the weak, and those who are afraid of challenges.”
(D)1.According to the passage, why does Chen call himself “Olympic madman”? A.Because he is a mad.
B.Because he wants to attend the Olympic Games all the time.
C.Because he has ridden all the way from China to Rio.
D.Because he has ridden all the way to the host city of Olympics three times. (B)2.What does the underlined word “it” refer to according to the passage? A.His rickshaw.
B.His travelling by rickshaw. C.His travelling around China. D.His travelling in Tokyo.
(C)3.What does the underlined word “promote” mean according to the passage?
A.win B.create C.develop D.hide
(D)4.What's the following statement is True according to the passage? A.Chen made his long journey with a lot of money. B.Many people didn't understand and support Chen. C.Chen probably won't go to the next Olympics because he doesn't have much money. D.Chen's spirit encouraged many people.
4
相关推荐: