2002年北京成人本科学位英语考试A卷试
题及答案-成人英语三级考试
2002年北京地区成人本科学士学位英语统一考试A卷试题 Part I Reading Comprehension Passage1
In ancient times the most important examinations were spoken, not written. In the schools of ancient Greece and Rome , testing usually consisted of saying poetry aloud or giving speeches.
In the European universities of the Middle Ages, students who were working for advanced degrees had to discuss questions in their field of study with people who had made a special study of the subject. This custom exists today as part of the process of testing candidates for the doctor's degree.
Generally, however, modern examinations are written. The written examination, where all students are tested on the same question, was probably not known until the nineteenth century. Perhaps it came into existence with the great increase in population and the development of modern industry. A room full of candidates
for a state examination, timed exactly by electric clocks and carefully watched over by managers ,resembles a group of workers at an automobile factory. Generally, during examinations teachers and students are expected to act like machines.
One type of test is sometimes called an \intended to deal with facts, not personal opinions. To make up an objective test the teacher writes a series of questions, each of which has only one correct answer. Along with each question the teacher writes the correct answer and also three statements that look like correct answers to students who have not learned the material properly.
[文章大意及重要词汇]
古代(ancient),最重要的考试(examination)是口试而不是笔试。古希腊和古罗马时期,学校的考试由吟诗(poetry)和演讲两部分组成。
中世纪欧洲的大学里,那些攻读高学位的学生必须在和他哪个领域里有很大研究成果的学者进行讨论。这一传统现在保持下来,用于申请博士学位的学生。
整体上来讲,现在的考试是笔试。所有的学生都做相同的题目的笔试大概到十九世纪才出现。它的出现(came into
existence)可能是由于人口(population)的大量增长和现代工业的发展。所有的考生都在一个房间,规定的时间,有监考老师,就像汽车制造厂的工人一样。大体上讲,学生就像机器一样。
一种类型的考试叫做“客观性”考试,它主要是关于事实而不是个人看法,要出一份客观性考试的试题,老师写出一系列的问题,没有问题只有一个正确答案,随时每个问题有四个选项,其中只有一个是正确的,而另外三个对那些没有好好准备的考生来说具有很大迷惑性。
1. In the Middle Ages students_________. A. took objective tests B. specialized in one subject C. were timed by electric clocks D. never wrote exams 答案:D 细节题。答案依据第一段第一句话“In ancient times…(在古代,最重要的考试都是口试,没有笔试)” 。
2. The main idea of paragraph 3 is that_________.
A. workers now take examination B. the population has grown C. there are only written exams D. examinations are now written and timed
答案:D 主旨题。第三段一开始就谈到“一般来讲, 现
在的考试都是笔试;”随后又谈到“所有的考生在一个房间,规定时间,有监考老师。”所以D是正确答案。
3. The kind of exams where students must select answers are_________.
A. personal B. spoken C. objective D. written
答案:C 细节题。答案在最后一段可找到:“出客观题的时候,老师先出一系列的问题,每个问题后面都附有一个正确答案,和几个相似的答案。学生被要求找出正确答案。”因此:“学生必须选答案的考试是客观考试。”C是正确答案。
4. Modern industry must have developed_________. A. before the Middle Ages B. around the 19th century C. in Greece or Rome D. machines to take tests
答案:B推理题。答案在文章的第三段可以找到。“The written examination was not known until the nineteenth century. Perhaps it came into existence with the great increase in population and the development of modern industry.”因此,笔试是19世纪才为大家所知,可能是由于人口的增加和现代工业的发展。
5. It may be concluded that testing_________.
A. should test only opinions B. should always be written C. has changed since the Middle Ages D. is given only in factories
答案:C推理题。因为A,B,D的内容文章中都没有提到。C的意思是“自从中世纪开始,考试开始了变化。”符合文章的内容。
passage2
The market investigation is indispensable to sales promotion. They are closely related as the lips and teeth, so to speak. What you produce is for sale on the market. It would be impossible to succeed in selling a product without first investigating the market.
In the international market, goods on sale coming from different countries and suppliers are always facing keen competition. Under such circumstances, they will try everything possible to familiarize themselves with the market conditions. In making investigations, we ought to get information about what similar items the competitors are offering on the market, what prices they are quoting (报价), what features their products have, who are their regular customers, etc. Then, how can we obtain such
相关推荐: