第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

湖北恩施州2016中考英语试题英语(解析版)

来源:用户分享 时间:2025/8/20 8:37:22 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

57.D 细节理解题。根据第二段中I would make faces and sing to him when he was crying. Sometimes I even carried him everywhere in our yard to refresh him while my parents were busy. What I liked to do best was to feed him when looking after him.可知作者在照看弟弟时做鬼脸,给他唱歌,甚至带他到院子里,喂他吃东西,结合排除法不难确定答案选D。

58.C 细节推断题。根据文章开头Five years ago, my mother gave birth to a brother for me when I was 8.和第四段中I remembered the year when he was three, he was fond of Rubik cubes(魔方)I bought one for him with my lucky money as a birthday present.可知作者在十一岁时给他弟弟买礼物。

59.B细节理解题。根据第三段中When I was young, I was the only child in my family. I could get what I wanted from my parents and get my parents’ whole love. I was a ―Little Emperor‖.可知作者小的时候,是家里惟一的孩子,是一个“小皇帝”。所以选B。

60.A 细节理解题。根据最后一段中It has taught me what responsibility means, what unselfishness means and what friendship means.可知它教会我责任意味着什么。所以选A。

C

The 31st Olympic Games will be hosted in Riode Janerio(里约热内卢 ), Brazil this year. It will last from August 5th to August 21st. I am leaving for Brazil to be a volunteer to serve the Games.

Do you know ① ? Firstly, I want to practice my oral English. I have learned English for about eight years and I have made only a few pen pals by sending e-mails in English, but I haven’t really talked with native speakers. I am looking forward the day ②. I also want to show the world that we Chinese care about what happens around us. We are friendly and open, and we are one member of the living space. At last, I hope the people all over the world accept the fact that China is helpful to international events.

What will I do to be a volunteer in Brazil Olympic Games? I’ll do all I can to help the players, such as showing them the way, taking care of their luggage, keeping the traffic order and so on. I’ll also introduce China to them, our achievements, out kindness and our wishes to make friends with other people.

I can’t wait to fly to Brazil and I hope that you can join me.

61.从A,B, C中为①②处选出恰当的选项,使文章通顺、连贯、合理。

A. when I can speak English with them face to face B. how I can become a volunteer in Brazil Olympic Games C. why l want to become a volunteer in Brazil Olympic Games ①_________________ ② ________________ 62. Where does the writer come from?

_____________________________________________________________________________ 63. 请将文中划线部分―I'll do all I can to help the players.‖翻译成汉语。

_____________________________________________________________________________ 64. 根据文中内容,判断正、误。正确写T,错误写F。

( )The writer will go to Brazil to compete in the Olympic Games. 65. 找出文中的主题句。

_____________________________________________________________________________ 【答案】

61.①C ②A 62.China 63.我会尽我所能来帮助运动员。 64.F 65.I am leaving for Brazil to be a volunteer to serve the Games. 【解析】

短文大意:第三十一届奥运会将在今年于巴西里约热内卢举。作者要去巴西做一名志愿者服务奥运会。该文介绍了作者为什么去做志愿者和如何做志愿者。

61.第一个空后面讲述了为什么想去做志愿者的原因,因此选C;第二个空前面讲述了学了八年英语,没有跟英语作为母语的人一起交流过,显然空格处谈的是很期待能面对面的交流,因此选A。

62.根据第二段中I also want to show the world that we Chinese care about what happens around us.可推知作者是一个中国人,所以答案为China。 63.该题考查英译汉。我会尽我所能来帮助运动员。

64.根据第一段中I am leaving for Brazil to be a volunteer to serve the Games.可知作者去巴西做一名志愿者服务奥运会。而不是参加奥运比赛,所以判断为F。

65.该题的主体句是第一段最后一句I am leaving for Brazil to be a volunteer to serve the Games.

第四部分语言综合运用(35分) 七、双基综合运用(共20分)

(一)词句运用

A.根据句意和首字母提示,用单词的适当形式填空,每空限填一词。(共5小题,计5分)

66. The weather was terrible, but the bus they took arrived s____________ at last. 67. W____________ the help of my friend, l won't be able to do the job well.

68. A Chinese scientist called YouyouTu won the Nobel Prize in 2015 and she is the p____________ of all Chinese people.

69. Nobody is a____________ to smoke in the park because there is a sign ― No smoking‖ here. 70. The t____________ number of the students in our class is 45, twenty girls and twenty-five boys. 【答案】

66.safely 67.Without 68.pride 69.allowed 70.total 【解析】

66.句意:天气很糟糕,但最后他们乘坐的公交车安全到达了。结合所给首字母可知填入副词safely“安全地”。

67.句意:没有朋友的帮助,我不能做好这份工作。结合所给首字母可知填入介词without。 68.句意:中国科学家屠呦呦获得了2015年诺贝尔奖,她是所有中国人的骄傲。表示“骄傲”用名词pride。

69. 后面提到“禁止吸烟”的标志,显然此处表示不允许吸烟,be allowed to意为“允许”。 70.句意:我们班的学生总数是四十五,二十个女孩,二十五个男孩。结合所给首字母可知填入形容词total“总共,总计”。

B. 根据所给汉语意思完成句子,每空限填一词。(共5小题,计10分) 71. 暑假期间我父母将带我去参观恩施高中。

My parents will __________ me ___________ Enshi High School during the summer holidays.

72. 因为水严重受到污染,所以池塘里的鱼死光了。

The fish in the pond have __________ ____________ because the water was polluted seriously.

73. 多亏中国的好政策,那个贫困家庭过上了幸福的生活。

__________ __________ the good policy in China, the poor family has lived a happy life. 74. 他看上去与我想象的不一样。

He looked __________ __________ what I'd expected. 75. 在餐馆里拿食物的时候不要拿超过你需要的量。

Don't take __________food __________ you need in the restaurant. 【答案】

71.show, around 72.died up 73.Thanks to 74.different from 75.more, than 【解析】

71.表示“带领??参观??”用show...around...。 72.die up为固定短语,意为“死光”。 73.表示“多亏”用Thanks to。

74.表示“与??不同”用be different from。 75. more than为固定短语,意为“比??多”。

(二)

选词填空(共5小题,计5分)

请根据对话内容从方框中选择正确的单词,将其适当形式填在空白处,使对话完整、正确。每空限填一词。

for, you, leave, price, certain

A: Hello,Enshi Railway Station. Can I help you? B:Yes, I’d like to book a ticket to Wuhan on June 26.

A:OK. The train 76 at 1 :20 p. m. and arrives at Wuhan Railway Station at 3:40 p. m. B: Great! What about the 77 ? A: 105 yuan.

B: OK. I'd like to book a ticket.

A: AII right. Please pay 78 the ticket before 11 :30 a. m. May I have 79 name and telephone number?

B: 80 . I'm Li Ming and my telephone number is 15350891018. A: Li Ming. 15350891018. B:Right.Thank you. A:You're welcome. 【答案】

76.leaves 77.price 78.for 79.your 80.Certainly 【解析】

76.根据后半句“下午三点四十到达武汉站”,可推知此处表示火车下午一点二十离开。主语是第三人称,因此动词用第三人称单数形式。

77. 根据回答“105 yuan.”可知此处是询问价格,因此填入price。 78. 表示“付款”,与动词pay搭配,填入介词for。

79.根据句意“我可以知道你的姓名和电话号码吗?”可知填入your。 80.表示“当然”用Certainly。

八、书面表达(共1题,计15分)

现在的人们热爱徒步(hiking)活动,背上背包,就开始一段旅程,请根据下列要点介绍徒步的好处。

提示:

1. 强身健体,对身体有益。 2.广交朋友,相互学习。 3.亲近自然,增强环保意识。 4.放松心情,快乐生活。 要求:

1. 文中必须包含提示中的所有要点。 2.不要逐句翻译,可适当发挥。 3.必须使用第一人称写作。

4.条理清晰,书写规范,词数不少于80 0词 5.文中不得出现真实人名和校名等相关信息。

Nowadays, we people love hiking very much.

【答案】

Nowadays, we people love hiking very much. Hiking is an exciting travel for people. It can make people strong and it is good for body. People can meet new friends and learn each other. People can also get close to nature and be aware of environment. It can make people relax and experience life happily. 【解析】

写作亮点:这篇短文多次使用连接词and,为文章增色不少。学习中注意总结,牢记一些固定句式及短语,写作时就可以适当引用,使文章的表达更有逻辑性,更富有条理。考点:提纲作文。

湖北恩施州2016中考英语试题英语(解析版).doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c820wz0u1ou38gut0xsx29kcek7hm3l013x0_3.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top