第一范文网 - 专业文章范例文档资料分享平台

2020-2021中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(附答案)

来源:用户分享 时间:2025/10/5 12:04:16 本文由loading 分享 下载这篇文档手机版
说明:文章内容仅供预览,部分内容可能不全,需要完整文档或者需要复制内容,请下载word后使用。下载word有问题请添加微信号:xxxxxxx或QQ:xxxxxx 处理(尽可能给您提供完整文档),感谢您的支持与谅解。

2020-2021中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(附答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷 1.阅读理解

Old age may not sound exciting. But recent findings offer good news for older people and for people worried about getting older. Researchers found that people become happier and experience less worry after they reach the age of 50.In fact, they say by the age of 85, people are happier with their life than they were when they were 18 years old.

The findings came from a survey of more than 340, 000 adults in the United States. The Gallup Organization questioned them by telephone. At that time, the people were between the ages of 18 and 85.The researchers asked questions about emotions, like happiness, sadness and worry. They also asked about mental(气质) or emotional stress.

Arthur Stone in the Department of Psychiatry and Behavioral Science at Stony Brook University in New York led the study. His team found that levels of stress were highest among adults between the ages of 24 and 25.The findings showed that stress levels dropped sharply after people reached their fifties.

The study also showed that men and women have similar feeling patterns as they grow older. However, women at all ages reported more sadness, stress and worry than men.

Researchers say they do not know why happiness increases as people get older. One theory is that, as people grow older, they grow more thankful for what they have and have better control of their feelings. So they spend less time thinking about bad experiences.

Professor Stone says the emotional patterns could be connected with changes in how people see the world, or maybe even changes in brain chemistry.

The researchers also considered possible influences like having young children, being unemployed(被解雇) or being single. But they found that influences like these did not affect(影响) the levels of happiness.

(1)Who would probably show the greatest interest in the passage? A. Those who are worried about getting old. B. Those who are single and unemployed. C. Those who feel unhappy all the time. D. Those who suffer from mental stress.

(2)When may people have the highest level of stress?

A. At the age of 20. B. At the age of 25. C. At the age of 35. D. At the age of 40. (3)According to Arthur Stone's idea, old people may . A. control their behaviors better B. know how to spend money wisely C. dream about good things every day D. have a positive attitude towards their life

(4)What would be the best title for this passage? A. The Younger, the Happier B. The Young Are Happier than the Old

C. Getting Older Means Getting Happier D. Women Are Easier to Be Happy in Life 【答案】 (1)A (2)B (3)D (4)C

【解析】【分析】文章大意:重点介绍的是老年人的幸福感问题,作者通过一个调查研究告诉我们随着年龄的增长,人们的幸福感会越来越强。

(1)细节理解题。根据文中的语句 But recent findings offer good news for older people and for people worried about getting older. 理解可知,对于老年人来说,或是担心年龄增长的人来说是个好消息,所以他们会感兴趣,故选A。

(2)细节理解题。根据文中第三段His team found that levels of stress were highest among adults between the ages of 24 and 25.描述可知,24与25的年轻人的压力最大,故选B。 (3)细节理解题。根据文中语句as people grow older, they grow more thankful for what they have and have better control of their feelings. So they spend less time thinking about bad experiences.可知,随着年龄的增长,人们的幸福感越来越强,对生活的态度越来越积极。故选D。

(4)标题理解归纳题。通读全文可知,这篇短文的中心就是越老生活越满足,幸福指数越高,变老意味着变得更幸福。故选C。

【点评】本文浅显易懂,层次分明,很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。

2.阅读理解

That cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning after a tiring practice at the theatre. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City life had become too much for me.

As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold. I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers (抢劫犯). Very few people were still out except a few sad-looking homeless people under blankets.

About a block from my apartment (公寓房间), I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife or a gun. The street was empty. All I saw was a shining street-light. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the street.

Suddenly I wasn't cold or tired any more, and I ran out of the door and back to where I'd heard the noise. Although I searched the street anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found.

Just as I was about to give up the search, I heard the garbage truck (垃圾车) pull up to the street next to me. When a voice called from the inside, \Camacho?\I thought I was dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small red-haired man with an amused look in his eyes.

\

It was nearly 3 a.m. by the time I got into bed. I wouldn't get much sleep that night, but I had got my wallet back. I also had got back some enjoyment of city life. I realized that the city couldn't be a bad place as long as people were willing to help each other. (1)How did the writer feel when she was walking home after work? A. Cold and sick. B. Fortunate and helpful. C. Disappointed and helpless. D. Satisfied and cheerful.

(2)From the first paragraph, we learn that the writer was busy _________. A. solving her problem at the bank B. preparing for the first night show C. learning acting in an evening school D. taking part in various city activities (3)On her way home the writer __________.

A. lost her wallet unknowingly B. was stopped by a garbage truck driver C. was robbed of her wallet by an armed man D. found some homeless people following her (4)In the fifth paragraph, why did the writer say she was dreaming? A. Someone offered to take her back home. B. A red-haired man came to see her. C. Her wallet was found in a garbage truck. D. She heard someone call her name. (5)From the text, we can infer that the writer _________.

A. would stop working at night B. would give up her job at the bank C. would stay on in San Francisco D. would make friends with cleaners 【答案】(1)C (2)B (3)A (4)D (5)C

【解析】【分析】文章大意:本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了作者在忙碌的工作之后感觉十分的失望无奈,只是在她回家的路上她的钱包在不知不觉中丢了,她在回去找钱包的路上遇到了归还钱包的清洁工,这份善良唤回了她对城市的信心。

(1)推理判断题。根据文章第一段\thought seriously about giving up both acting and San Francisco.City life had become too much for me\我想过放弃表演和旧金山,城市生活对我来说真是变化太大了,可推测此时的作者是失望和无奈的;故选C。

(2)细节理解题。根据文章第一段\was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time\可知我忙于准备晚上的表演;故选B。 (3)细节理解题。根据文章第三段%until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been.It had been my wallet falling to the sidewalk.\可知在她回家的路上她的钱包在不知不觉中丢了;故选A。

2020-2021中考英语试卷英语阅读理解题分类汇编(附答案).doc 将本文的Word文档下载到电脑,方便复制、编辑、收藏和打印
本文链接:https://www.diyifanwen.net/c8qc1h1rhn64bptb11x4w7g2499ip7300mnz_1.html(转载请注明文章来源)
热门推荐
Copyright © 2012-2023 第一范文网 版权所有 免责声明 | 联系我们
声明 :本网站尊重并保护知识产权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果我们转载的作品侵犯了您的权利,请在一个月内通知我们,我们会及时删除。
客服QQ:xxxxxx 邮箱:xxxxxx@qq.com
渝ICP备2023013149号
Top