课时分层作业(十二) Section Ⅲ、Ⅳ
(建议用时:35分钟) [语言知识练习固基础]
Ⅰ.语境填词
A)根据汉语或首字母提示,写出下列语句中所缺单词的正确形式
1.The earthquake caused damage(损害)to property estimated at $6 billion. 2.I'm frightened(害怕)of walking home alone in the dark.
3.I sincerely hope this program will be successful and people here will benefit from it.
4.Make an outline(提纲)before you start writing.
5.A good cyclist(自行车骑手) can cover distances of over a hundred miles a day. B)在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式
6.Very quickly,she learned to appreciate life rather than to judge(judge)everything so harshly(刻薄地).
7.Having heard the bad news,he left without expression(express). 8.Abraham Lincoln is known as one of the greatest presidents of the USA. 9.The girl was pleased to learn(learn) that she got the first place in the English speech contest!
10.I feel honoured(honour) to attend this meeting and give a speech. Ⅱ.用适当的关系词填空
1.Some countries whose names I had never heard of before were shown on the map. 2.Anyone who/that failed to come to the meeting yesterday must give his reason. 3.All that we need is enough rest after long hours' work.
4.On the train I saw a girl who/whom/that I thought was your sister. 5.Maybe you have a habit that/which is driving your family crazy.
[高考题型练习提能力]
Ⅰ.阅读理解
A
Every year there are hundreds of earthquakes in different parts of the world.In September,1923,Tokyo and Yokohama were both destroyed by an earthquake and the fires that followed it.They had to be completely rebuilt.One of
the most serious earthquakes was in China's Shanxi Province in 1556.It killed almost one million people.
We measure an earthquake's strength on the Richter Scale.The Richter Scale was introduced in 1935 in Southern California in the USA.It measures earthquakes on a scale of one to ten.Any earthquake measuring five or more is usually serious.
The Earth's crust(地壳)is made up of rock called plates.As these plates move,they sometimes crash(撞)against each other,causing the crust to quake.In cities such as Tokyo,where small quakes happen quite often,many modern buildings are designed to be flexible so when the Earth moves,they move with it.
Earthquakes can also break up gas and oil pipes.This can cause fire to break out,which can do as much damage as the earthquake itself.Another effect of earthquakes is tsunamis(海啸).These are huge waves created by earthquakes beneath the sea.They can be many metres high and cause great damage to coastal towns and cities.China,Japan,Russia and the USA have the highest occurrence(发生)of earthquakes in the world.
【语篇解读】 中国和日本在历史上都曾发生过强烈的大地震,地震会给人类带来什么样的危害呢?
1.The passage is mainly about . A.scientists who study the earthquakes B.a usual natural disaster C.the way of measuring earthquakes D.what people should do in the earthquakes
B [主旨大意题。本文主要介绍了地震这种自然灾害,在世界各地,其实每年都会发生成百上千次地震,故选B。]
2.The earthquake in Shanxi Province ,which is NOT true? A.happened in 1556
B.killed almost one million people C.was the only earthquake in China D.caused a lot of damage
C [细节理解题。从第一段最后两句“One of the most serious earthquakes was in China's Shanxi Province in 1556.It killed almost one million people.”可知C项错误。]
3.Earthquakes . A.happen all over the world B.are not serious
C.most possibly happen in Japan D.don't cause much damage
A [细节理解题。通过全文以及常识可知B、C、D三项错误,由短文第一句“Every year there are hundreds of earthquakes in different parts of the world.”可知A项正确。]
4.According to the passage,we know that tsunamis . A.can cause earthquakes B.are caused by earthquakes C.only happen on land
D.are a way of measuring earthquakes
B [细节理解题。从末段第三句“Another effect of earthquakes is tsunamis(海啸).”可知B项正确。]
B
Standing in the middle of a yard crowded with soldiers,Luo Ming,a 31-year-old team leader of the Sichuan Emergency Response Volunteer Group,sees a threat(威胁)nearly as big as the earthquake that struck Western China's mountainous area on Saturday:too many volunteers.“The volunteers have created a certain kind of disaster themselves,”he says,obviously tired due to no sleep in 48 hours,“There are more volunteers than earthquake victims.They have no place to sleep,and nothing to eat,and most of them have no experience or training.”
Mr.Luo is in charge at the volunteer registration(登记)tent at the town centre of Longmen,where the earthquake has left thousands of people without shelter,food and water for three days.He has registered more than 500 volunteers,but he has turned even more than that away.“For some people,the biggest help that they can do for disaster areas is go back where they came from safely,”he says.
Authorities are trying to make sure that no more volunteers show up.Beijing announced a ban on private volunteers and civil society groups entering the disaster area for the time being,and several universities in Sichuan issued notices to their students asking them not to travel to the earthquake areas and encouraging them to donate blood instead.
One of the reasons for the government's decision is transportation difficulty:a large number of rescue vehicles and heavy car traffic make the roads impassable.On one stretch(一片地域)between Longmen and Taiping,traffic was so bad on Sunday morning that an injured woman was taken out of the ambulance,which was stuck in traffic,and carried by her husband on his back to seek medical attention.
【语篇解读】 文章介绍了四川地震时志愿者给灾区造成的困扰。
5.Which of the following is TRUE of Luo Ming according to the passage?
A.He is a soldier. B.He is in his forties. C.He is overworking. D.He has nothing to eat.
C [细节理解题。根据文章第一段中的“‘The volunteers have created a certain kind of disaster themselves,’he says,obviously tired due to no sleep in 48 hours”可知C项正确。]
6.Why are more volunteers banned from entering the disaster areas? A.They cannot give any help at all. B.They bring more trouble than help. C.They refuse to donate their blood. D.They make the earthquake even worse.
B [推理判断题。根据文章第二段中的“For some people,the biggest help that they can do for disaster areas is go back where they came from safely”和最后一段的叙述可推知B项正确。]
7.The man had to carry his injured wife on his back to find a doctor because .
A.the ambulance she had been in was stuck in traffic
B.her injury was too serious for her to be carried in any vehicle C.a road accident made it impossible for the ambulance to go on D.he thought it the best way to help her dear wife
A [细节理解题。根据文章最后一段中的“...traffic was so bad on Sunday morning that an injured woman was taken out of the ambulance,which was stuck in traffic,and carried by her husband on his back to seek medical attention”可知A项正确。]
8.What's the best title for the news item? A.Earthquake Left Thousands Homeless B.Earthquake Volunteers Create Challenge C.Luo Ming,a Hard-working Team Leader D.Transportation Difficulty in Disaster Areas
B [标题归纳题。根据对整篇文章的理解可知,本文主要讲的是四川地震灾区的志愿者给灾区造成的困扰,所以B项最适合用作本文标题。]
Ⅱ.短文改错
I have a happy family.Though we are not rich,but I love my home very much. My father was an engineer.He often work late into the night, and he likes read
相关推荐: